СПІВПРАЦЯ ФАХІВЦІВ НМУ З БРАЗИЛЬСЬКИМИ КОЛЕГАМИ В ГАЛУЗІ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ

14.02.2017

В рамках співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з Університетом Сан Пауло (Бразилія) та Університетом Ітауни (Бразилія) відбувається реалізація проекту «Посмішка України». Проект започатковано за підтримки благодійної організації Ротарі.

Цьогоріч співпраця, за участю гостей з Бразилії – ортодонта Сауло Борхеса та хірурга Серхіо Ліма, полягала в наданні хірургічної допомоги пацієнтам з краніо-фаціальними аномаліями, курсу лекцій та зустрічами зі студентами, викладачами та адміністрацією університету. 30 січня 2017 року на клінічній базі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку НМУ імені О.О. Богомольця – ДКЛ № 7 м. Києва відбулася консультація дванадцяти дітей із різними захворюваннями щелепно-лицевої ділянки (ЩЛД). Бразильські фахівця спільно з співробітниками стоматологічних кафедр університету визначили індивідуальні плани хірургічного втручання для кожного з пацієнтів та етапи додаткових необхідних досліджень. На базі Стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О. Богомольця проведено 3D моделювання відбитків щелеп та їх сканування, за даними яких виготовлено сплінти для фіксації фрагментів верхньої щелепи в новому положенні, що дозволило зменшити травматизацію тканин та досягти точності позиціонування остеотомованих фрагментів.

Протягом наступних двох днів візиту українсько-бразильська команда виконала три операції на клінічній базі кафедри – ДКЛ №7. Попереднє обговорення особливостей хірургічних прийомів та техніки їх виконання, розробки конкретного плану післяопераційного ведення сприяли отриманню високого естетичного та функціонального результату у прооперованих дітей. На клінічній базі кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти, що розташована в Київській обласній клінічній лікарні (відповідальний проф. А.В. Копчак) також були виконані складні хірургічні втручання трьом хворим дорослого віку із щелепно-лицевими деформаціями. Результати вже проведеної роботи є фундаментом для подальшої співпраці і розвитку в рамках цього успішного міжнародного проекту.

Учасники проекту висловлюють подяку головному лікарю ДКЛ №7 В.С. Терещенку та головному лікарю Київської обласної клінічної лікарні професору М.Л. Анкіну, які створили всі умови для комфортної роботи україно-бразильської команди.

Для гостей з Бразилії організували культурну програму – знайомство з українськими традиціями, архітектурою Києва; відвідування театру опери та балету ім. Т.Г. Шевченка, селища-музею «Українське село».

Стоматологічний медичний центр