ШКОЛА-СЕМІНАР «ПРОБЛЕМИ ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ»: УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ КОНГРЕСІ «BIMCO-2021» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТА МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ

15.04.2021

У рамках роботи факультативної школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»  (кафедра медичної і біологічної фізики та інформатики НМУ імені О.О. Богомольця) студентка-першокурсниця медичного факультету № 1-го НМУ Дар’я  Скорохода взяла участь у роботі міжнародного Конгресу  «BIMCO-2021», що регулярно проводиться у Буковинському державному медичному університеті (м. Чернівці).
До уваги учасників секції «фундаментальні науки» цього Конгресу у дистанційному форматі було надано доповідь-презентація студентської дослідницької роботи «Оксигенотерапія та її медико-фізичне забезпечення». Наукові керівники роботи – доценти кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Анатолій Єгоренков (науковий керівник школи-семінару з фізики живого та біоетики) та Вікторія Пащенко (заступник наукового керівника школи-семінару).

Ця робота поєднала елементи педагогічного, біомедичного та біофізичного дослідження. Під час дослідження було проведено не тільки теоретичний аналіз проблеми, але й  медико-фізичний експеримент з елементами біостатистичного аналізу та практичного ознайомлення з роботою відповідної медичної апаратури (кисневий концентратор тощо).

У ході підготовки доповіді відбулися консультації з фахівцями медичної техніки,  біостатистики,  фізіології тощо. Було створено та  експериментально апробовано серед студентів-медиків НМУ імені О.О. Богомольця та студентів Буковинського державного медичного університету відповідний науково-інформаційний кейс. Апробація відбувалася під час засідань слухачів факультативної школи-семінару з фізики живого (кафедра медичної і біологічної фізики та інформатики НМУ імені О.О. Богомольця, завідувач кафедри, професор О.В.Чалий) та студентів-медиків кафедри біологічної фізики та інформатики БДМУ (м. Чернівці, завідувач кафедри, професор В.І.Федів). Не випадково, що  згадана вище робота зайняла почесне 3-тє місце та була нагороджена Дипломом Конгресу «BIMCO-2021”.  Цей напрямок роботи буде продовжено.
Студентка Дар’я Скорохода висловила свої позитивні враження від дистанційної участі в науковому форумі: «За три дні роботи Конгресу я відвідала багато лекцій: (а) лекція британського спікера Dr.Zul Mirza  «Clinical cases in the Emergency Department» ( під час якої я мала змогу ознайомитись зі спірними випадками у медичній практиці), (b) пленарна лекція «Unraveling the molecular underpinnings of synucleinopathies» Prof.Dr. Tiago Fleming Outeiro з Німеччини, (с) пленарна лекція  професора Mohammad A. Kamal з Австралії на тему «A scientific journey from medicinal chemistry and bioactive compounds to drug development for dementia and cancer», (d) лекція німецького лікаря Cemil Kerimoglu «Beyond Our Genes: Role of Epigenetics in Health and Disease.
Я також взяла участь в онлайн-екскурсії Чернівцями і ближче познайомилася з цим прекрасним та величним містом. Відвідала воркшопи «Study smarter, not harder» та «From Volunteer to Space Musketeer: Out of the box skills for future physicians», де  ми розбирали  теми швидкого та продуктивного навчання для студента-медика та можливості участі майбутніх лікарів у програмах НАСА. Взявши участь у конференції та прослухавши лекції іноземних спікерів, які поділися своїми знаннями та досвідом, я отримала, дійсно, безцінний досвід та прекрасну можливість розширити свої знання і світогляд».

Вітаємо з хорошим результатом студентку-першокурсницю медичного факультету № 1 Дар’ю Скороходу, робота якої посіла 3-тє місце та була нагороджена Дипломом Конгресу «BIMCO-2021”, і  бажаємо їй успіхів у навчанні та майбутніх наукових дослідженнях.

 

Прес-центр з матеріалами школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»