РОЗПОЧАВ РОБОТУ ХV КОНГРЕС ПЕДІАТРІВ УКРАЇНИ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПЕДІАТРІЇ»

12.10.2021

12 жовтня 2021 року в “Президент Готелі” розпочав роботу дводенний ХV Конгрес педіатрів України «Актуальні проблеми педіатрії», присвячений 30-річчю Незалежності України. Форум організовано за участю Асоціації педіатрів України, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», НМУ імені О.О. Богомольця за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Національної академії медичних наук України. У президії конгресу провідні фахівці педіатрії та медицини, громадські діячі: президент Асоціації України, директор ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», академік НАМН України Ю.Г. Антипкін, заступник директора інституту ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» з лікувально-профілактичної роботи, професор В.Ф. Лапшин, ректор НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика, професор  Р.О. Моісеєнко, завідувач кафедри педіатрії №2 НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор О.П. Волосовець, завідувач кафедри педіатрії №4 НМУ імені О.О. Богомольця, професор І.О. Мітюряєва-Корнійко, народний депутат VIII скликання, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, юрист  І.В. Сисоєнко.

У роботі форуму  також взяли участь співробітники НМУ – проректор з науково-педагогічної роботи та європейської інтеграції, професор Р.Л. Скрипник та голова профкому співробітників, професор Л.М. Яременко.

Учасники форуму хвилиною мовчання вшанували пам’ять активного організатора і учасника усіх попередніх Конгресів педіатрів, всесвітньо відомого вченого-педіатра, академіка Віталія Григоровича Майданника, який у 29 вересня 2020 року пішов з життя.

Відкриваючи урочисту частину роботу Конгресу, академік Ю.Г. Антипкін запросив до слова професора І.А. Мітюряєву-Корнійко, яка зачитала вітального листа учасникам форуму від Прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля, де він відзначив велику роль лікарів-педіатрів, що піклуються про здоров’я наших дітей, майбутнього нашої країни і побажав Конгресу цікавої і змістовної роботи. У своєму вітальному слові академік Ю.Г. Антипкін відзначив, що педіатри – ​найбільш віддані та найбільш відповідальні лікарі, котрі щодня віддають частинку себе маленьким пацієнтам. За його словами, ювілейний ХV Конгрес педіатрів України є не тільки науковою платформою для обміну знаннями та досвідом, а й справжнім професійним святом для дитячих лікарів.

Юрій Геннадійович наголосив, що оскільки саме з педіатрії починається уся медична служба, серйозною проблемою цієї галузі медицини є стрімке скорочення кількості педіатрів, яких готують вітчизняні медичні університети. Він зосередився на змінах правил прийому, що позначилися на бажанні вступників до медичних вишів оволодівати професію педіатра. За словами академіка Ю.Г. Антипкіна, введення профільного іспиту з математики для абітурієнтів медичних вишів (не менше 150 балів ЗНО) є дуже високим, бо навіть фізико-математичні факультети із цієї профільної для них дисципліни запровадили 130 балів ЗНО. Він  зазначив, що для педіатрії слід запровадити нищій  бал ЗНО з математики, що, на думку Юрія Геннадійовича, збільшило б кількість студентів, які б обрали педіатрію.

Насамкінець він побажав учасникам результативної роботи і запросив до слова голову Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Б. Радуцького, який приєднався до роботи форуму в онлайн-форматі. Михайло Борисович наголосив на важливості професії лікаря-педіатра та на необхідності вжиття усіх заходів, в тому числі і на законодавчому рівні, для піднесення престижу професії лікаря-педіатра. Він також закликав лікарів-педіатрів з усіма проблемами та пропозиціями звертатися до очолюваного ним Комітету ВРУ і побажав усім продуктивної роботи.

Ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин зазначив, що він є батьком чотирьох дітей, тому чудово усвідомлює значення професії лікаря-педіатра для кожної окремої родини. Юрій Леонідович наголосив, що педіатрія вкрай необхідна і вона набуває популярності: «Для піднесення престижу цієї професії слід зробити так, щоб випускники педіатричного факультету могли займатися лікувальними спеціальностями, а випускники, що навчаються за напрямком «Медицина» – педіатрією. Це питання обговорюватиметься на найближчий Колегії МОЗ України. Наш Університет приділяє велику увагу професії лікаря-педіатра. Найбільший прийом на педіатричний факультет (до 100 осіб) зараз зберігає лише Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. На Раді ректорів закладів вищої медичної освіти, думаю ми обговорюватимемо це питання. Певен, що і НМУ, і інші медичні університети країни зроблять все, щоб ця спеціальність розвивалася».

Заступник директора ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» з лікувально-профілактичної роботи, доктор медичних наук, професор Володимир Федорович Лапшин вручив лікарям-педіатрам подяки і грамоти Асоціації педіатрів України. Серед нагороджених були й наші колеги: завідувач кафедри педіатрії №2, член-кореспондент НАМН України, професор О.П. Волосовець, завідувач кафедри педіатрії післядипломної освіти, доктор медичних наук, професор Ю.В. Марушко, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб, доктор медичних наук, професор С.О. Крамарьов.

Наукову частину ХV Конгресу педіатрів України відкрила доповіддю «Характеристика основних показників ефективності медичної допомоги дитячому населенню за період незалежності України» проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика, професор  Р.О. Моісеєнко.

13 жовтня 2021 року ХV Конгрес педіатрів України продовжить роботу. Дводенною програмоюХV Конгресу педіатрів України передбачено низку наукових доповідей провідних фахівців педіатрії (програма). Конгрес внесено до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій. Сертифікат учасника дає право на отримання 10 балів безперервного професійного розвитку, сертифікат (диплом) доповідача – 30 балів (відповідно до наказу МОЗ України від 22.02.2019 № 446) за умови особистої присутності в залах Конгресу або понад 60% часу участі у заході в режимі онлайн. Незалежно від формату участі (наявна присутність чи онлайн перегляд) для отримання сертифікату реєстрація обов’язкова.

Усіх, хто бажає запрошуємо долучитися до роботу форуму.

 

Прес-центр