РОЗПОЧАЛИСЯ КУРСИ З НЕВІДКЛАДНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ПЕРШОКУРСНИКІВ

05.10.2016

4 жовтня 2016 року на базі Симуляційного тренінгового центру Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця розпочалися курси з невідкладної допомоги для студентів першого курсу.

Головне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень.

Заняття проводив клінічний ординатор кафедри педіатрії післядипломної освіти Олексій Маслов. За його словами, саме протягом першої години після настання нещасного випадку надання першої допомоги є найефективнішим і дозволяє звести до мінімуму розвиток небезпечних ускладнень. «Дуже важливо, щоб студенти не розгубилися і знали, як діяти в екстрених ситуаціях, які виникають несподівано і створюють небезпеку для людського здоров’я чи життя. Під час навчань першокурсники опановують теоретичні знання і практичні навички надання невідкладної допомоги травмованій особі на місці події та під час евакуації до медичного закладу», – розповів Олексій Маслов.

На курсах навчають, як оцінити стан постраждалого, зробити огляд травми, провести серцево-легеневу реанімацію, зупинити кровотечу, евакуювати потерпілого та решті вмінь, необхідних для порятунку життя. Отримані базові знання допоможуть у критичній ситуації врятувати не одне життя.
Надання першої допомоги – це ціла наука, тим більше на місці події, коли у людини немає підручних засобів, обладнання, а лише знання і руки. Потрібно знати, як вибрати правильне положення потерпілого, вміти при кровотечі зупинити кров. Ці елементарні заходи у перші хвилини після травми мають дуже велике значення. На курсах студенти вивчатимуть:
• алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях;
• принципи надання екстреної медичної допомоги;
• огляд місця події та обстеження потерпілого;
• дії при порушенні прохідності дихальних шляхів;
• серцево-легеневу реанімацію;
• дії при шоці, ранах, термічних ураженнях, кровотечах;
• правила транспортування постраждалого;
• комплектацію та призначення медичної аптечки.

Небезпечні ситуації, які загрожують людині, як правило, розвиваються стрімко і у відсутності людей з медичною підготовкою, а неправильні дії оточуючих замість допомоги здатні принести шкоду. Однак у випадку невідкладних станів роль вчасно зробленої допомоги в поверненні людині здоров’я значно зростає.

Особливу увагу студентів приділяють відпрацюванню навичок на спеціальних манекенах-тренажерах, що дозволяє оволодіти не просто теоретичними знаннями, а й практичними вміннями.

Прес-центр