ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ДЛЯ МОБІЛІЗОВАНИХ ЛІКАРІВ

08.06.2015

   5-6 червня 2015 року відбувся психологічний тренінг для мобілізованих лікарів з основ надання першої психологічної допомоги в умовах бойових дій.
   Захід в такому форматі вже вдруге було проведено за ініціативи Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (медико-психологічний факультет) та Української асоціації лікарів-психологів, спільно з Українською військово-медичною академією. До організації та проведення тренінгу долучилися працівники НМУ імені О.О .Богомольця (кафедра загальної і медичної психології), Харківського національного медичного університету (кафедра психіатрії, наркології та медичної психології), Інституту психології імені Г.С. Костюка, випускники медико-психологічного факультету НМУ різних років.

   Тренінг відбувся завдяки підтримці БО "Агенство відновлення та розвитку Донбасу" та ГО "Молодь Боярки",  комітету по соціальній та медичній реабілітації учасників АТО, ветеранів Афганістану та Великої Вітчизняної війни Громадської ради при КОДА. 
   Програма заходу містила в собі лекції, де лікарів ознайомили з поняттями посттравматичного стресового розладу та гострого стресового розладу, їх клінічних проявів та лікування; а також практичну тренінгову частину, де було продемонстровано правила надання першої психологічної допомогу в умовах бойових дій, правила психогігієни та психопрофілактики.

  Організатори проекту мали на меті продемонструвати практичні навички, які може застосувати кожен лікар у складній стресовій ситуації, ознайомити їх з тими психологічними феноменами та умовами, що можуть зустрітися в ситуаціях воєнних дій. А також попередити про можливі психологічні наслідки факту травматизації, які ще довго можуть про себе нагадувати після закінчення служби та демобілізації.

   Усіх лікарів було поділено на декілька груп, і, відповідно до змісту різних блоків, вони поетапно прослухали тренінги фахівців з охорони психічного здоров’я.
   Професор кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Харківського національного медичного університету, д. мед. н. Коростій Володимир Іванович, прочитав лекцію на тему психогенних розладів, а також провів практичну тренінгову частину, де продемонстрував на практиці як потрібно діяти в ситуації, коли людина знаходиться у станах, що виникають після дії потужного психотравмуючого чинника (реактивного психозу, агресії, ступору, апатії тощо). 

  Тренінг Божука Богдана Степановича (заступник декана медико-психологічного факультету НМУ імені О.О. Богомольця, президент УАЛіП,  к. мед. н.), був присвячений психофізіологічним методам психорегуляції і на ньому були продемонстровані дихальні методики та вправи, що допомагають в короткий час переключити фокус з шокової або небезпечної ситуації, і реоргнізувати напрямок мислення для вирішення життєвонеобхідних задач «тут і зараз». 

   Касьянова Анастасія Юріївна (викладач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О. Богомольця, член президії УАЛіП, к. мед. н.) присвятила свої заняття напрямку психоаналізу та роботі з внутрішнім ресурсом. Лікар-психолог Чепурна Аліна Миколаївна піднімала з мобілізованими питання небезпеки алкоголізаціі, та екзистенційні проблеми подальшої самореалізаціі лікаря, що повернувся з АТО. Тренерами виступили віце-президенти УАЛіП Піщемуха Андрій Вікторович та Болтянський Вадим Вікторович, лікарі-психологи Шпаченко Наталія та Антон Єрмолаєв.

   Щодо загального психологічного настрою, судячи з відгуків окремих лікарів, можна було відмітити, що присутній стан певної невизначеності, щодо їх майбутнього, котрий викликав збентеженість на рахунок соціальних гарантій та захищеності.
   Усі учасники тренінгу залишились задоволені результатами проведеної роботи і у подальшому можливе повторення таких навчальних семінарів з метою підвищення психологічної освіти мобілізованих та учасників воєнних дій, з урахуванням їхніх побажань та конкретних запитів.
 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця