ПРИСЯГУ НА ВІРНІСТЬ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДОВІ СКЛАЛИ ВИХОВАНЦІ УКРАЇНСЬКОЇ МЕДИЧНОЇ АКАДЕМІЇ

18.06.2019

15 червня 2019 року на плацу військової частини Окремого президентського полку імені гетьмана Сагайдачного студенти НМУ імені О.О. Богомольця та інших медичних вузів Києва складали військову Присягу на вірність українському народові. В урочистій події взяли участь керівництво нашого Університету і студенти, які пройшли навчання за програмою підготовки офіцерів запасу Української військової медичної академії.

Підтримати новоспечених офіцерів медичної служби прийшли рідні та друзі. Так, випускник медичного факультету №1 Ахмад Фаді прибув разом зі своєю родиною у повному складі. «Дуже шкода, що до цієї важливої миті не дожив мій дідусь Михайло – генерал, військовий пілот. Це завдяки йому я вступив на військову кафедру і нині як офіцер військової служби я готовий стати на захист своєї вітчизни», – сказав він.

А п’ятикурсник ФПЛЗСУ Андрій Федорків планує після закінчення навчання в НМУ імені О.О. Богомольця пов’язати своє професійне життя з українською армією – мріє вступити до медичної академії.

Особливе захоплення у всіх присутніх викликав підрозділ, який складається лише з дівчат. Молоді, стрункі, в білих халатах вони стали окрасою заходу. В строю була й випускниця медичного факультету №1 Марія Приходько. Дівчина віднині буде носити офіцерське звання. Вона добре оволоділа військовою справою і навичками надавати невідкладну допомогу у разі ураження вогнепальною зброєю та під час токсикологічної ворожої атаки.

На мітингу виступили перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин. Він привітав молодих офіцерів, відзначив їхню готовність служити рідній державі і підставити своє професійне плече нашим воїнам. Разом з тим Юрій Леонідович побажав, щоб випускники мали можливість використовувати свою фахову підготовку тільки у мирний час.

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор О.М. Науменко відзначив, що сьогодні країна отримує фаховий резерв військових медиків. Понад 20 років минуло відтоді як  НМУ імені О.О. Богомольця готує медиків для української армії. Він висловив сподівання, що реалізується ідея на базі НМУ спільно з МОЗ України і Міністерством оборони України буде створено інститут, який готуватиме кадровий резерв медичної служби ЗСУ.

Також підтримав вихованців медичної академії проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор О.А. Канюра.

Ось наступила кульмінація урочистої події – студенти з хвилюванням складають Присягу на вірність українському народові, а згодом під супровід військового оркестру проходять парадним строєм всі випускники Української медичної академії. Після команди «вільно» плац заполонили рідні, кохані, друзі, знайомі і герої дня потрапили в обійми найближчих їм людей. Ця урочиста мить назавжди залишиться в їхній пам’яті.

Редакція газети «Медичні кадри»