ПРО ЖІНОЧЕ ЗДОРОВ’Я ГОВОРИЛИ УЧАСНИКИ КОНФЕРЕНЦІЇ «ДОКАЗОВІ АСПЕКТИ СУЧАСНОГО АКУШЕРСТВА ТА ГІНЕКОЛОГІЇ»

22.03.2018

16 березня 2018 року в приміщенні клубу Головного військового клінічного госпіталю відбулася науково-практична конференція «Доказові аспекти сучасного акушерства та гінекології». Захід організовано Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця (кафедра акушерства та гінекології №1) спільно з Асоціацією акушерів-гінекологів України. Тут були представлені доповіді провідних вітчизняних фахівців в галузі акушерства та гінекології, що окреслюють особливості використання принципів доказової медицини. Іноземні спікери запропонували свій досвід впровадження доказових аспектів в особливості ведення вагітності та пологів, лапароскопічної хірургії, хірургії тазового дна.

Конференцію відкрив завідувач кафедри акушерства та гінекології №1, професор Венцківський Б.М. Привітали учасників конференції директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург; проректор НМУ імені О.О. Богомольця з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко; виконавчий директор Асоціації акушерів-гінекологів України В’ячеслав Камінський.

Синдром втрати плода був і залишається актуальною проблемою на всіх рівнях. В акушерстві він є причиною перинатальної смертності, в неонатологїі – тяжких розладів здоров’я. Вплив втрати вагітності на психологічний стан родини ніколи не буде вивченим до кінця. Врешті, кожне ненароджене життя є втратою потенціалу суспільства – економічного, наукового, творчого. Об’єднання всіх форм втрати вагітності в одну нозологічну форму змінило та розширило погляди на їх патогенез. Елена Зубовская (Минск, Білорусь), Тамара Романенко (Київ), Алла Бойчук (Тернопіль), Оксана Макарчук (Івано-Франківськ) та Ірина Венцківська (Київ) говорили про профілактику та лікування втрати вагітності з позицій доказової медицини.

Лапароскопія розширила обрії можливостей хірургічного лікування. В рамках науково-практичної конференції виступили провідні фахівці в цій галузі. Проф. Ислам Магалов (Баку, Азербайджан) в доповіді “Можливості та обмеження лапароскопічної хірургії в доброякісній гінекології поділився власним досвідом удосконалення лікування ендометріозу та неплідності. Проблемі ендометріозу була присвячена доповідь проф. Рожковської Н.М. (Одеса, Україна), а саме особливостям післяопераційного менеджменту. Професор Гладчук І.З. (Одеса, Україна) розказав про можливості лапароскопії в стадіюванні ранніх стадій раку ендометрію та шийки матки. Жегулович В.Г (Київ, Україна) окреслив нові можливості збереження оваріального резерву при операціях на яєчниках.

Все про кесарський розтин розповіли професор О.В. Голяновський (Київ) та професор В.О. Потапова (Дніпро) в доповіді “Комплексна профілактика геморагічних та інфекційних ускладнень кесарського розтину”. Словосполучення “Кесарський розтин” вперше використав в своїх працях Жак Гілльмо 1598 року, хоча першу згадку про подібну успішну операцію датовано 1500 роком. Жодна хірургічна операція не може конкурувати з кесарським розтином за кількістю міфів та легенд, як історичних, так і сучасних. В рамках конференції було проведено майстер-клас «Лікарська тактика при кровотечах, зумовлених акушерською травмою». Учасники майстер-класу отримали сучасні знання щодо причини виникнення, діагностики, тактики ведення акушерських гематом, закріпили знання шляхом отримання практичних навичок.

Кафедра акушерства та гінекології №1