ПРО СПІЛЬНІ ЦІЛІ І НОВІ МІЖНАРОДНІ МОЖЛИВОСТІ

24.01.2018

Нещодавно мала чудову нагоду особисто познайомитись з нашим міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Двогодинна зустріч пролетіла дуже швидко, як це завжди буває, коли твій співрозмовник інтелектуал, цікава та професійна людина. І патріот. Адже таку віру в краще майбутнє України зустрінеш не часто.

Здавалося б, що дипломатія та медична освіта не перехрещуються, але так вже сталось, що в Україні зараз відбуваються реформи у всіх напрямках – в державі, в економіці, в суспільстві. Тому все дуже взаємопов’язано і в цьому сенсі простіше знайти спільні інтереси, адже головне – прагнення до змін та бажання працювати.

Вважаю нашу зустріч дуже конструктивною, оскільки отримала підтримку з боку пана міністра в таких напрямках, як співпраця із зовнішньополітичним відомством у галузі популяризації Національного медичного університету ім. О. Богомольця за кордоном. Міністру було цікаво дізнатися про міжнародні проекти, які реалізуються в нашому навчальному закладі зокрема про ті, що стосуються вивчення найкращих освітніх практик провідних вишів Європи та світу. Розповіла Павлу Клімкіну про нашу новацію – запровадження структурованого об’єктивного клінічного іспиту, так званого ОСКІ, під час якого студенти мають можливість якомога краще на практиці засвоїти отриманні знання. Такий іспит навіть в Європі не у всіх вишах проводиться. Повідомила й по те, що майже 20% від цьогорічних студентів – це іноземці. І від того, які знання вони отримають, від того наскільки фаховими лікарями  вони стануть, в тому числі, залежить імідж нашої держави у світі.

Заручилася підтримкою міністра у налагодженні обміну студентами та викладачами НМУ зі знаними медичними Вишами світу. Щодо співпраці з провідними видавництвами та власниками прав на видання підручників, адже в університеті наразі реалізується цікавий експеримент з переходу на міжнародну медичну літературу.

Також обговорили можливість створення на базі НМУ своєрідного центру вищої медичної освіти для країн східної та центральної Європи. Адже це цілком можливо, враховуючи вищезгадані ініціативи, які ми обов’язково реалізуємо та отримаємо позитивний результат.

Чому наші ініціативи підтримані? Все дуже просто. Вони конструктивні,  реальні і  цілком співпадають з вектором реформ, за яким рухається Україна. Українці прагнуть європейського рівня життя, тому й освіта в них має бути європейська!

Ректор Катерина Амосова