ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ АГЕНТСТВІ УКРІНФОРМ

22.07.2014
22 липня у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ відбулася прес-конференція на тему: «Результати випускної та перебіг вступної кампанії в медичних вузах. Стан забезпечення медичними кадрами». Організатор заходу – Міністерство охорони здоров’я України.
Участь у прес-конференції взяли: Ігор Найда, радник Міністра охорони здоров’я України; Олександр Волосовець, в.о. директора Департаменту персоналу, освіти та науки МОЗ України; Катерина Амосова, ректор Національного медичного університету ім.О.О.Богомольця.
 
Нині медична галузь України працює у вкрай непростих умовах, адже дефіцит лікарських кадрів у регіонах складає 41,5 тис. осіб. Саме тому, цього року МОЗ України збільшило державне замовлення на підготовку лікарів. Обсяг прийому на лікарські спеціальності за напрямом «Медицина» становить 5 165 осіб (збільшення на 597 осіб у порівнянні із показником 2013 року, який становив 4 568 осіб).
 
 «Станом на 20 липня 2014 року до вищих навчальнихмедичних закладів країни вже подано майже 70 тис. заяв від абітурієнтів, з них 48 723 на місця держзамовлення. Найбільші конкурси спостерігаються на фармацевтичні спеціальності, медичну психологію та стоматологію», – зазначає Олександр Волосовець.
 
Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця є абсолютним лідером серед вищих медичних закладів країни за кількістю поданих заяв.
 
Коментуючи хід вступної кампанії 2014 року, Катерина Амосова наголосила, що станом на 21 липня в НМУ було подано 12 715 заяв, а це значно більше ніж  за відповідний період минулого року (10 900 заяв).
«Це свідчить про авторитет університету в країні. Колектив та студенти роблять все можливе, щоб підтримати цей авторитет. Тому значна увага приділяється забезпеченню демократичності, відкритості та прозорості при проведенні прийому до нашого університету. У цьому році збільшено представництво студентів в приймальній комісії. До неї, до речі, увійшли і представники Антикорупційного комітету, що діє при університеті» , – сказала вона.
Спростовуючи інформацію, яка з’явилася на теренах вітчизняних мас-медіа, що нібито НМУ не приймає заяви на вступ від абітурієнтів зі Сходу країни, Катерина Амосова поінформувала, що на сьогоднішній день до медуніверситету подали заяви 447 осіб із Донецької та Луганської областей і АР Крим. А станом на кінець вступної кампанії минулого року кількість заяв від абітурієнтів із цих регіонів становила 320 осіб.
 
У свою чергу, Ігор Найда повідомив про нову систему охорони здоров’я, яка розробляється спільно з громадськістю. «Одним із важливих питань залишається студентське самоврядування. Необхідно наголосити студентам, щоб вони не просто здобували медичний фах, а й були свідомими громадянами. Адже з давніх-давен лікар був водночас і просвітянином, людиною, яка користувалася високою повагою в суспільстві. Тому, якщо студенти, майбутні лікарі глибоко усвідомлюватимуть свою значущість у суспільстві, то я переконаний, що з їхньою допомогою ми змінимо ставлення громадян до сфери охорони здоров’я» – підсумував він.