ПІШОВ З ЖИТТЯ ПРОФЕСОР ГУБСЬКИЙ ЮРІЙ ІВАНОВИЧ

20.05.2019

З глибоким сумом повідомляємо про непоправну втрату  – 18 травня 2019 року пішов з життя ГУБСЬКИЙ ЮРІЙ ІВАНОВИЧ – доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії НМУ імені О.О. Богомольця (1997-2010), всесвітньовідомий вчений, чуйна, талановита та щиросердечна людина.

Колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця висловлює глибокі співчуття родині, близьким та колегам Юрія Івановича.

Прощання відбудеться 22 травня в Інституті сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика (вул. Дорогожицька, 9) об 11.30.

 

 

Губський Юрій Іванович народився 01.10.1945 року у м. Харкові, де із золотою медаллю закінчив середню школу.

Навчався у Харківському медичному інституті, на медико-біологічному факультеті 2-го Московського медичного інституту імені М. І. Пирогова (фах «біофізика»), механікоматематичному факультеті Харківського державного університету.

з 1966 р. – у Київському медичному інституті імені О.О. Богомольця (лікувальний факультет), який з відзнакою закінчив у 1969 р. та як іменний стипендіат імені О.О. Богомольця був занесений до Золотої книги пошани КМІ.

Наукові дослідження Ю. Губський розпочав у студентські роки під науковим керівництвом видатного українського біохіміка, одного з перших учнів акад. О.В. Палладіна.

Після закінчення Київського медичного інституту імені О. О. Богомольця він навчався в аспірантурі кафедри біохімії КМІ під керівництвом відомого українського вітамінолога професора Є. Ф. Шамрая.

Він пройшов шлях від аспіранта до професора.

З 1997 до 2010 р. – завідувач кафедри біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії.

Ю.І. Губський є автором перших україномовних підручників для студентів вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів ІІІ–IV рівнів акредитації: «Біологічна хімія» (2000; 2008; 2011 рр.), «Біоорганічна хімія» (2004 р.), підручника для англомовних студентів «Bioorganic Chemistry» (2009 р.) та навчальних програм для вищих медичних навчальних закладів держави з цих дисциплін.

Губський Ю.І. є одним із провідних вчених нашої країни в галузі медичної біохімії, біохімічної фармакології та токсикології фізіологічно активних сполук.

В останні роки Юрій Іванович плідно розвивав актуальні медико-соціальні проблеми паліативної та хоспісної допомоги в Україні, питання фармакологічного знеболювання в паліативній онкології.

Автор близько 650 наукових робіт.

Під його науковим керівництвом підготовлено 19 докторських та 11 кандидатських дисертацій з біохімії, фармакології, токсикології та суміжних наукових дисциплін.

 

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ …