ПЕРШІ ПІДСУМКИ ЗАВЕРШЕННЯ ВСТУПНИХ ІСПИТІВ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН ДО УНІВЕРСИТЕТУ

06.10.2017

2017 рік став рекордним по кількості зарахування іноземних громадян на навчання до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Цьогоріч, з початку вступної кампанії, яка триває з 12 липня, 609 іноземних громадян вже стали студентами НМУ. Вступна кампанія триватиме ще протягом жовтня. Більшість студентів, що зараховані на перший курс навчатимуться англійською мовою. Нагадаємо, минулого року на перший курс був зарахований 561 студент. Про те, як відбувається набір іноземних студентів до НМУ розповіла проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька. «Зарахування іноземних студентів до Університету залежить від двох факторів – політики держави та самого вишу. На державному рівні встановлюються умови щодо перетину кордону, видачі віз, а університет зі свого боку зобов’язується зробити все для того, аби іноземні громадяни почували себе захищеними у державі та здобули якісну освіту, яку підтверджуватиме диплом міжнародного зразка. Невід’ємною частиною навчального процесу є виховна робота як під час проведення занять, так і в позааудиторний час, яка включає в себе ознайомлення іноземців з правилами проживання і пересування територією України, ознайомлення з особливостями і традиціями життя українського народу, організація і проведення екскурсій, вечорів відпочинку тощо з обов’язковим урахуванням звичаїв і традицій країн прибуття іноземних громадян», – наголосила професор Олеся Линовицька.

Серед особливостей цьогорічної вступної кампанії іноземних громадян стало затвердження мінімального прохідного балу на рівні «4» за традиційною шкалою оцінювання. Таке рішення було прописано у Положенні про зарахування студентів до НМУ (а також окремим пунктом про зарахування іноземних громадян) та затверджено на засіданні Вченої ради Університету у квітні 2017 року. «Не зважаючи на високий рівень прохідного балу для зарахування, заявок від іноземних громадян на вступ дуже багато. Цьогоріч обов’язковим етапом вступу до НМУ для іноземних громадян є складання вступних іспитів – це випробування з мови (англійська, російська), біології, хімії та фізики. Допущені до іспитів лише ті студенти, які мають середній бал атестату «4» і вище, тобто багато було не допущено. Важливим є те, що іноземні громадяни складають іспити перед комісією викладачів – тобто, двома і більше доцентами кафедр, а часто і завідувачами кафедр. Приблизно 7 % іноземних громадян вступні іспити не склали. Адміністрація Університету робить акцент на якості навчання, викладання та задоволеності рівнем медичної освіти в НМУ», – зауважила заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна.

«Звісно, в різних країнах різні шкали оцінювання студентів за середньою освітою, – розповідає доцент Тетяна Тімохіна, – Навіть в одній країні в різних штатах (наприклад Індія) можуть бути різні шкали. З цих причин всі сертифікати про середню освіту ретельно перевіряються, а обов’язковим пунктом у контракті іноземного вступника 2017/2018 навчального року з університетом є пункт проходження нострифікації документів (визнання іноземних документів про освіту). Також, бажаючі вдосконалювати свої знання з мови, біології мають право навчатися на підготовчому відділені, а вже наступного року бути вступниками на перший курс, проте знову складати вступні іспити. Наразі на підготовче відділення зараховано 10 осіб», – зазначила доцент Тетяна Тімохіна.

В університеті на сьогоднішній день навчається близько 2 тисяч іноземних громадян, а після завершення цьогорічної вступної кампанії їхня кількість становитиме 2,5 тис. Серед іноземних громадян, які навчаються в НМУ – 112 клінічних ординаторів та 13 аспірантів. Географія країн, з яких прибули на навчання до Університету іноземці, найрізноманітніша. «В цьому році є країни з яких ми вперше зараховуємо студентів – це Танзанія, Ірландія, Замбія, – розповідає доцент Тетяна Тімохіна, – Збільшилася кількість вступників з Китаю. В університеті також цього року навчатиметься багато студентів з європейських країн. Серед наших іноземних студентів – громадяни Австрії, Німеччини, Польщі, Сербії, Швеції. Вже навчаються на першому курсі студенти з Ізраїлю, Японії, Перу, США та Грузії. До НМУ вступає більше громадян з Канади, Арменії. Серед лідерів за кількістю іноземних студентів, які навчатимуться в НМУ на сьогоднішній день є Індія: 163 особи вже зараховано на перший курс, 72 іноземних громадян навчатимуться з Ірану, 99 – з Марокко, 42 – з Узбекистану, 41 – з Єгипту Всього вступниками 2017 року представлено 48 країн.

«Чинниками, що сприяють збільшенню притоку іноземних студентів, є високий стандарт освіти, яку іноземці мають змогу отримати в Університеті, а також покращення умов побуту і відпочинку в гуртожитках та інфраструктурі міста. Ріст кількості іноземних студентів можна розцінити як своєрідний показник стабільності в Університеті, високого світового рейтингу отриманих іноземцями фахових знань. За кількістю іноземних студентів Університет стабільно посідає перше місце серед вищих медичних університетів України», – наголосила проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька. Створення умов для отримання якісної освіти іноземних громадян безперечно сприяє зміцненню іміджу України та Університету. Процес навчання не може відбуватися у відриві від соціально культурного середовища нашої країни, а тому питання адаптації та побутових умов, в яких знаходиться іноземний студент – це істотний чинник, який впливає на ефективність навчання. Саме тому, 5 жовтня 2017 року проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька та заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна відвідали гуртожиток №7, щоб розпитати про умови проживання іноземних студентів-першокурсників.

«Кожен іноземний студент, який обирає НМУ для навчання є представником певної країни з особливою ментальністю, психологічним станом, своєрідним сприйняттям світу. Саме тому важливим етапом для них є входження в українське середовище. Керівництво університету дбає, аби кожен студент почував себе захищеним у нашій країні та мав належні умови проживання. Кожного року покращуються побутові умови в гуртожитку для іноземних студентів. Протягом цього року вдалося повністю утеплити зовнішній фасад будівлі та зробити капітальні ремонти на поверхах. В гуртожитку також є кімната для молитви та читальний зал. Іноземні студенти, окрім умов проживання, задоволені і місцем розташування гуртожитку, який знаходиться неподалік університету та близько до центру міста. Вони не лише посилено вивчають нові дисципліни, а й цікавляться архітектурними пам’ятками Києва, а також його історією та визначними місцями. Часто розпитують працівників деканату про історію НМУ, музей анатомічних препаратів, музеї Києва. Важливо, що на сьогоднішній день співробітники деканату підготовки іноземних громадян володіють англійською мовою, а заступники декана пройшли курси підвищення мовної кваліфікації в British Council та володіють мовою на рівні В2», – розповіла доцент Тетяна Тімохіна.

Навчання іноземних студентів в Університеті розпочалося у 1961 році. Першими іноземними студентами були громадяни ГДР (Німеччина) – 33 особи. З того часу понад 4500 громадян Європи, Азії, Африки та Америки здобули освіту та успішно працюють лікарями у багатьох країнах світу.

img_8959Можґан Гемматі Баніасад (Іран). «Я хотіла навчатися на медичному факультеті в університеті однієї з європейських країн. Україну і Національний медичний університет імені О.О. Богомольця обрала після того, як прочитала багато позитивних відгуків про навчання тут, а ще, що не менш важливо – комфортні умови проживання. Моя кімната розрахована на 2-х осіб, а в сусідній кімнаті блоку також проживають студенти-першокурсники з Ірану. В нас є кухня і душ, пральна машина та всі необхідні речі для щоденного вжитку. Найголовніше, що мої перші враження позитивні, я вже зустріла нових друзів та познайомилася з одногрупниками».

 

 

 

 

img_8966Бардія Хабібіа (Іран). «Освіта в Ірані має певні особливості: в моїй країні дуже важко потрапити до медичної школи та стати лікарем. В Україні теж не легко – новим для мене стало встановлення прохідного балу для іноземних громадян, не зважаючи на контракту форму навчання. Мій середній бал дав шанс вступити до НМУ і сьогодні я першокурсник стоматологічного факультету. Живу в гуртожитку і дуже задоволений тим, що тут побачив – все нове, а головне комфортно в кімнатах».

 

 

 

 

 

img_9130Аджоа Аддо (Невада, США) та Софія Перґаменчікоф (Каліфорнія, CША). «Приїхали навчатися в Україну, до того стежили за подіями, які тут відбуваються та багато читали про різні українські виші. Дізналися, що цього року НМУ отримав 3 зірки QS у світовому рейтингу, а це вагомий показник якості навчання та викладання в Університеті. Вже з перших днів ми в цьому переконуємося – викладачі з уважністю вислуховують усі наші звернення та завжди фахово відповідають на будь-які запитання. Зараз ми проживаємо в спільній кімнаті в гуртожитку та вже встигли подружитися. Кімната гарна та з усіма зручностями, а ще поруч багато одногрупників з якими буде цікаво не лише відпочивати, а й вчитися та ділитися конспектами».

 

img_9127Денис Савчук (Німеччина). «Я приїхав з Німеччини, цього року закінчив школу та вирішив продовжити сімейну традицію лікарів – мої батьки теж навчалися в Україні і вважають, що саме цій країні завдячують за здобуту кваліфікацію та професійність, яку вони демонструють в німецькій клініці. Я не одразу зрадів, коли дізнався, що житиму в гуртожитку, але тепер розумію, що помилявся – саме тут я познайомився з новими друзями та впевненіше себе почуваю у ще новій для мене країні. Ми разом вже вивчаємо нові дисципліни та цікаві місця в Києві».

 

 

 

 

 

img_9150Палакал Мохамед Аламен, Моніка Четрі, Саранга Джогі Бордалай (Індія). «Серед наших друзів – багато студентів НМУ, саме вони і радили університет, як найкращий для отримання медичної освіти за кордонами Індії. Багато наших співвітчизників мріють бути лікарями – це головний план життя. Тому добре навчатися – запорука успіху: випускники НМУ вже висококваліфіковані лікарі на нашій Батьківщині та отримують гідну зарплату. Та не лише ці факти стали важливими при виборі країни навчання – нам дуже подобається Україна – тут тихіше на вулицях, нас поселили в гуртожиток з комфортними умовами та великими кімнатами. Люди теж дуже хороші, з перших днів нашого перебування в Україні, ми вже відчули підтримку в деканаті, а також отримуємо відповіді на свої запитання, а їх повірте, не мало».

Прес-центр