“ПАНДЕМІЯ COVID–19 ВИСВІТИЛА ОСОБЛИВУ РОЛЬ ЛАБОРАТОРНИХ ФАХІВЦІВ”, – ПРОФЕСОР Л.В.НАТРУС ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ФАХІВЦЯ З ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ

15.04.2021

Щороку 15 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики. День засновано 1996 року Міжнародною федерацією біомедичних лабораторних наук (IFBLS), яка налічує понад 185 000 членів по всьому світу.

Розповідає завідувач кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти НМУ, професор Лариса Валентинівна Натрус:

“Сьогодні, 15 квітня, у Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики, ми вітаємо співробітників, які присвятили своє життя лабораторній медицині – галузі, що є невід’ємною складовою сучасного діагностичного процесу. Пандемія  COVID – 19 висвітила особливу значущість своєчасної діагностики, і навіть кожна людина в світі оцінила роль лабораторних фахівців. В НМУ імені О.О.Богомольця галузь клінічної лабораторної діагностики представляє кафедра сучасних технологій медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти. Базою кафедри є сучасні, обладнані лабораторії Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини, в яких щоденно виконуються дослідження наукового напрямку.

З січня 2021 року кафедра отримала ще одну базу – відділення лабораторної діагностики Університетської клініки. Лабораторія щоденно надає послуги пацієнтам стаціонарних відділень та поліклініки, але має прагнення у найближчій час стати потужною сучасною лабораторію Києва.

Для цього багато зусиль докладають співробітники кафедри, які мають статус Національних тренерів із впровадження в лабораторії міжнародних стандартів якості, зокрема професор Лариса Натрус, доцент Ірина Танасійчук, а також досвідчені лікарі-лаборанти вищої категорії – асистенти Петро Черновол та Ірина Рижко.

Особливе значення сьогодні в Університетській клініці приділяється можливості студентів засвоювати практичні діагностичні та дослідницькі навички. У лабораторне відділення працевлаштовано 10 студентів 4-х та 5-хкурсів. Вони сумлінно і відповідально долучилися до роботи, забезпечують добові чергування та тісно співпрацюють із приймальним відділенням під час швидкої допомоги. За участі молодих працівників організовано також послуги діагностики COVID як швидкими тестами, так і за допомогою ПЛР-методу із наданням результатів до державної системи «Дія».

Ми впевнені, що спільними зусиллями лабораторна служба Університетської клініки НМУ імені О.О.Богомольця відповідатиме міжнародному стандартові ISO15189, а лікарі та пацієнти отримуватимуть найсучасніші діагностичні послуги”.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування