ПАМ’ЯТІ РЕКТОРА, АКАДЕМІКА ЄВГЕНА ГНАТОВИЧА ГОНЧАРУКА

19.04.2021

19 квітня 2004 року відійшов у вічність всесвітньовідомий український вчений-гігієніст, академік цілої низки академій Європи і світу, багаторічний ректор Університету Є. Г. Гончарук (7.01.1930 – 19.04.2004). Другий рік поспіль через суворі карантинні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, друзі, соратники, учні, викладачі та студенти Університету не мають змоги зібратися біля меморіальної дошки на стіні санітарно-гігієнічного корпусу НМУ, щоб вшанувати світлу пам’ять Є. Г. Гончарука. Але ця традиція обов’язково відновиться, коли закінчиться пандемія і наше життя повернеться у звичайне русло.

Минуло 17 років від дня смерті Євгена Гнатовича та з роками, що віддаляють нас від того трагічного дня, його постать стає дедалі значущою. Досі актуальними є його наукові розробки, сформульовані ним 6 законів гігієни, що лягли в основу вивчення закономірностей впливу факторів довкілля на здоров’я людини, наукові відкриття, написані ним фундаментальні підручники з гігієни. За час ректорства Є.Г. Гончарука в Університеті було відкрито вісім нових факультетів, п’ятнадцять кафедр, завершено будівництво  фізико-хімічного корпусу, збудовано сьомий студентський гуртожиток, засновано інститут гігієни та екології. За його ініціативи на базі окремих кафедр Університету спільно з науково-дослідними інститутами було відкрито навчально-науково-виробничі комплекси: «Нейрохірургія», «Урологія», «Ендокринологія», «Фармація». Саме зусиллями Є.Г.Гончарука Київський медичний інститут набув статусу Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. А ще ректор Є.Г.Гончарук ініціював створення в  НМУ безперервної освіти: медичний ліцей, Інститут післядипломної освіти та разом з академіком М.З.Згуровським створив перший на теренах колишнього СРСР міжуніверситетський  медико-інженерний  факультет у складі Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” з підготовки фахівців у новітніх діагностичних та лікувальних технологіях. Все це — далеко не повний перелік того, що встиг зробити академік Є.Г. Гончарук на посаді ректора НМУ.

Однак усі однодумці, соратники, учні, друзі, численні випускники пам’ятають Євгена Гнатовича не лише, як талановитого вченого, організатора, ректора і викладача, щирого і доброго наставника, а й як багатогранну, непересічну особистість. Серед його друзів було чимало видатних митців, зокрема народні артисти А.Авдієвський, І. Молостова.  Академік Є.Г. Гончарук захоплювався поезією, знав напам’ять і часто декламував або цитував вірші С.Єсеніна, О.Блока, О.Пушкіна, Т. Шевченка, А. Дементьєва, Є.Євтушенка, Лесі Українки, С.Руданського, Л.Костенко, любив читати твори художньої літератури, відвідувати театри та картинні галереї.

Відійшовши в інший світ, Євген Гнатович залишив нам у спадок як взірець самовіддану любов до своєї професії, наукової діяльності та до нашого Університету, ректором якого він був майже двадцять років і завжди пишався тим, що був його вихованцем. З 2005 року в Університеті проходять читання, присвячені пам’яті академіка Є.Г.Гончарука, відкрито меморіальні дошки на фасадах санітарно-гігієнічного корпусу, де довгі роки він працював, та на будинку, де мешкав. На п’ятому поверсі санітарно-гігієнічного корпусу, де розташована кафедра комунальної гігієни та екології людини, яку багато років очолював Євген Гнатович, створено його меморіальний кабінет-музей. Поховано вченого на Байковому кладовищі Києва. Встановлений на могилі пам’ятник створив Народний скульптор України Валентин Зноба.

Учні, соратники, співробітники НМУ завжди зберігатимуть пам’ять про видатного вченого і педагога, адміністратора, чуйну і щиру людину Є.Г.Гончарука, життєвий шлях якого є прикладом служіння людям, науці і НМУ імені О.О. Богомольця.

 

                                                                                                                                      Прес-центр