НОВІ СИМУЛЯЦІЙНІ ФАНТОМИ – НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

21.07.2018

Стоматологія – це унікальна спеціальність, яка базується на глибокій теоретичній підготовці, досконалому володінні практичними навичками, сучасними технологіями і потребує до того ще й неабиякого мистецького хисту. Всім цим оволодівають на стоматологічному факультеті Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Особлива увага надається відпрацюванню мануальних навичок, адже стоматолог має бути віртуозним майстром своєї справи. Майбутні лікарі починають відпрацьовувати стоматологічні маніпуляції на другому курсі, а їх першими «пацієнтами» є симуляційні фантоми.

В НМУ імені О.О. Богомольця надзвичайно велика увага приділяється роботі на фантомах, а у випадку стоматологів – це робота на фантомних головах. В минулому навчальному році було переоснащено два фантомні класи, з’явились нові стоматологічні симуляційні фантоми дорослих пацієнтів і дітей. Усі другокурсники факультету відпрацювали на них навички з терапевтичної і дитячої терапевтичної стоматології. Активно використовувались фантоми також для проведення майстер-класів, занять студентів-гуртківців, а ще – при складанні студентами 3 курсу об’єктивного структурованого клінічного іспиту ОСКІ 1 Стоматологія (це перший в Україні досвід складання такого іспиту, прийнятого в багатьох країнах світу). А нещодавно у “терапевтичних” фантомів з’явились їх хірургічні “колеги” – Університет здійснив закупівлю симуляційних фантомів для відпрацювання навичок видалення зубів та виконання різних видів місцевої анестезії в стоматології. Правильність виконання анестезії «перевіряє» сам фантом – коли голка шприца досягає необхідної ділянки, включається світловий або звуковий індикатор. У даній моделі максимально точно відтворено м’які тканини та кістковий скелет щелепно-лицевої ділянки. Зрозуміло, що після такої підготовки студент набагато впевненіше почувається, працюючи з реальним пацієнтом, а така робота починається вже на 3 курсі.

Симуляційні фантоми – дороговартісне обладнання, але вони надають можливість суттєво покращити практичну підготовку студентів. Тож студенти та викладачі факультету надзвичайно цінують зусилля керівництва і всього  колективу Університету, спрямовані на вдосконалення підготовки висококваліфікованих фахівців-практиків.

 

Деканат стоматологічного факультету