НЕПОПРАВНА ВТРАТА…. ПОМЕР АКАДЕМІК НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОР, ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ ПЕДІАТРІЇ №4 ВІТАЛІЙ ГРИГОРОВИЧ МАЙДАННИК

29.09.2020

Повідомлення про передчасну смерть вченого-педіатра зі світовим ім’ям, академіка  Національної академії медичних наук України, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувача кафедри  педіатрії №4 Віталія Григоровича Майданника глибоким болем відізвалося у серцях рідних і близьких, друзів,  студентів, викладачів та співробітників Університету.

Все професійне життя Віталія Григоровича Майданника пов’язане з НМУ імені О.О. Богомольця, який у 1980 році, тоді ще Київський медичний інститут, він закінчив з відзнакою. Ще у студентські роки В.Г.Майданник цікавився науковою роботою, до якої його залучив,  академік НАН та НАМН України Володимир Павлович Широбоков під керівництвом якого він підготував і опублікував свою першу наукову роботу. З третього курсу  на кафедрі педіатрії В.Г. Майданник вивчав патологію нирок, що у подальшому стало його науковою спеціальністю.

Ось як згадував ті роки В.Г Майданник (інтерв’ю газеті «Факти и комментарии» – https://health.fakty.ua/279394-majdannik-nmu-im-bogomolca—eto-vsyo-eto-44-goda-zhizni-drugogo-uzhe-prosto-ne-predstavlyayu): «Наукові дослідження я розпочав з  нефрології. Професор кафедри Валентин Бурлай вів у мене групу і працював над кандидатською дисертацією по нефрології. Я почав працювати з ним».

Головним своїм вчителем Віталій Григорович називав Заслуженого працівника народної освіти України, професора В.Д.Чеботарьову.

Відомий учений-педіатр, фахівець в галузі нефрології дитячого віку В.Г.Майданник зробив суттєвий внесок у вивчення механізмів розвитку та розробку нових методів діагностики і лікування мікробно-запальних захворювань сечової системи у дітей. За його ініціативою в 1998 році створено перше в Україні дитяче відділення хронічного гемодіалізу, що дозволило суттєво покращити надання медичної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю. У складі групи провідних вчених-нефрологів у 2009 р. В.Г. Майданнику було присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за розробку та впровадження системи методів діагностики, профілактики і лікування хвороб нирок.

Віталій Григорович є основоположником  вивчення порушень вегетативної нервової  системи та особливостей перебігу психосоматичних захворювань у дітей. Саме він запропонував нову їх класифікацію,  створив школу дитячих вегетологів та Центр діагностики і лікування вегетативних дисфункцій у дітей. За його участю розроблено високочутливий електронний стетофонендоскоп та комп’ютерна система аналізу звуків,  які не мають аналогів в світовій практиці,  що дало можливість створити поліхромні респіросонограми та, в свою чергу,  оптимізувати діагностику захворювань органів дихання у дітей. До основних напрямів наукової діяльності В.Г.Майданника належить також глибоке та плідне вивчення різних аспектів кардіоревматології (кардіоміопатій, ювенільного ревматоїдного артриту та ін.), гастроентерології та ендокринології дитячого віку.

Академік В.Г.Майданник все життя займався науковою роботою. Він є автором 740 наукових праць, з них 40 опубліковано в зарубіжних виданнях, у тому числі 33 монографій, 9 підручників та 12 навчально-методичних посібників,  3 авторських свідоцтв і 58 патентів  на  винаходи, підготував 4 докторів та 38 кандидатів медичних наук.

Він був непересічною і різнобічною людиною, з-під його пера вийшли автобіографічні книжки про педіатра, завідувача кафедрою нашого університету в 1881 році професора Василя Чернова, якого Віталій Григорович називав родоначальником педіатрії, та професора Івана Троїцького, який створив перше в Україні і третє в Російській імперії наукове товариство дитячих лікарів, а у 1912 році організував перший міжнародний Конгрес педіатрів у Парижі (інтерв’ю газеті «Факти и комментарии» – https://health.fakty.ua/279394-majdannik-nmu-im-bogomolca—eto-vsyo-eto-44-goda-zhizni-drugogo-uzhe-prosto-ne-predstavlyayu).  

Віталій Григорович також проводив велику науково-організаційну роботу. З 1990 року був завідувачем кафедри педіатрії № 4 НМУ, у 1994 —2000 рр. проректором з лікувальної роботи НМУ, а в 2005—2010 роках деканом медичного факультету № 3. До останнього дня він виконував обов’язки члена Вченої ради Університету та Вченої медичної ради МОЗ України (з 2013), голови спеціалізованої вченої ради (з 1999), головного редактора «Міжнародного журналу педіатрії, акушерства та гінекології» (з 1995), члена редколегій 12 спеціалізованих фахових видань, члена правління Асоціації педіатрів України (з 1993), віце-президента Асоціації педіатрів України (з 2005), члена проблемних комісій з педіатрії та нефрології МОЗ та НАМН України (з 2010), члена Міжнародних асоціацій педіатрів та дитячих нефрологів (з 2008 р.), президента Асоціації педіатрів країн СНД (2008-2013). Був активним організатором і учасником багатьох наукових форумів як в Україні, так і за її межами.

Віталія Григоровича любили студенти, колеги, маленькі пацієнти і їхні батьки. Він був прекрасним лікарем, чудовим педагогом, непересічним науковцем. Багаторічну лікарську, науково-педагогічну та громадську діяльність академіка  Національної академії медичних наук України, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України В.Г.Майданника відзначено за Указом Президента орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, подякою та Почесною грамотою МОЗ України, «Знаком пошани НАМН України», подякою голови Київської міської держадміністрації тощо.

Нестерпно важка втрата лягла на плечі всіх, хто знав, поважав, цінував і любив академіка В.Г.Майданника. Колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, якому Віталій Григорович присвятив все своє життя,  сприймає цю непоправну втрату як особисте горе і висловлює щире і глибоке співчуття його рідним, близьким, друзям і соратникам.

 

Прес-центр