НАВЧАЛЬНИЙ КУРС «ПСИХООНКОЛОГІЯ-2020» ЗА УЧАСТЮ ПОЛЬСЬКИХ ВЧЕНИХ-ФАХІВЦІВ

27.01.2020

З 27 січня по 3 лютого 2020 року Національний медичний університет імені О.О.Богомольця, представлений кафедрою загальної та медичної психології, яку очолює професор М.М.Матяш, і громадське об’єднання «Асоціація з медичної та психологічної реабілітації» організували навчальний курс «Психоонкологія-2020». Він являє собою цикл лекцій і тренінгів, які читатимуть студентам і викладачам НМУ та інших медичних навчальних закладів України запрошені з цією метою польські фахівці-психоонкологи професор, голова Польського психоонкологічного товариства Мажена Самардакевич, професор, президент Польської психоонкологічної асоціації  Крістіна де Вальден-Галушко, психотерапевт Польської психіатричної і психологічної асоціацій Анна Додзюк і психолог, президент польського благодійного фонду «Gdy Liczy się Czas» Наталя Войцель.

Перший день програми курсу 27 січня 2020 року у конференц-залі Національного інституту раку відкрив вступним словом професор М.М.Матяш. Він представив присутнім першого лектора – професора Мажену Самардакевич. Відома далеко за межами Медичного університету в Любліні психоонколог прочитала лекції: «Комунікація лікаря з пацієнтом на різних етапах лікування, повідомлення трагічних новин про діагноз, лікування, наслідки і прогнози», «Співробітництво лікаря та психолога. Стандарти роботи міждисциплінарної групи. Роль психолога у відділенні. Вплив деяких лікарських засобів на психічний стан пацієнта», «Специфіка комунікації з підлітком та психологічна робота під час і після лікування», «Основи психологічної реабілітації після лікування» і «Робота з братами та сестрами хворої дитини». Пані Мажена зауважила, що використала в лекціях матеріали досліджень як польських, так і американських психологів.

Перед перервою професор М.М.Матяш надав слово працівникові посольства Республіки Польща в Україні пані Еві Матушек-Заґаті, яка наголосила на важливості співпраці польських та українських психоонкологів, що стає дедалі тіснішою і ефективнішою.

Третій і четвертий дні навчального курсу пройдуть відповідно в Національній науковій медичній бібліотеці і Національному інституті раку. Шість лекцій, які прочитає професор Крістіна де Вальден-Галушко, тематично об’єднають особливості роботи з пацієнтом і його рідними на паліативній стадії.

Завершать навчальний курс «Психоонкологія-2020» пані Анна Додзюк і Наталя Войцель, вони проведуть 11 тренінгів, на яких розглянуть ставлення до життя і смерті як філософських категорій, негативні і здорові переконання тощо.

 

Прес-центр