НАУКОВЦІ НМУ ПРЕДСТАВИЛИ УСНУ ДОПОВІДЬ НА 47-МУ СВІТОВОМУ КОНГРЕСІ ХІРУРГІЇ

30.08.2017

Одним з важливих підходів для успішного здійснення науково-дослідних проектів є співпраця фахівців, що може бути в рамках співпраці між установами та всередині університету. Такий підхід часто практикується науковцями кафедри хірургії №4 та має на меті створення якісної науково-технічної продукції, в т.ч. публікації в журналах, що індексуються в Scopus та Thomson Reuters, а також представлення результатів спільних НДР на престижних наукових форумах. Серед напрямків науково-дослідної та лікувальної роботи кафедри хірургії №4 є дослідження поранень бійців АТО на Сході України. Співробітники кафедри залучені до лікувального процесу в Національному військово-медичному клінічному центрі – клінічної бази кафедри НМУ. В рамках клінічної та науково-дослідної співпраці з цією установою, а також з кафедрою ортопедії та травматології НМУ було виконано аналіз ампутацій кінцівок у воїнів АТО, результати якого були подані для участі в 47-му Світовому Конгресі Хірургії (Швейцарія) та прийняті для усної доповіді на сесії з військової хірургії.

Світовий Конгрес Хірургії з 1905 року організовує та проводить Міжнародна спілка хірургів (International Society of Surgery (ISS) / Société Internationale de Chirurgie (SIC). Цей захід є найпрестижнішим хірургічним форумом на якому один раз на два роки збираються фахівці всіх напрямків хірургії для обміну досвідом, обговорення сучасних проблем та викликів, що постають перед світовим хірургічним товариством. В 2017 році Світовий Конгрес Хірургії проведений в м. Базель, Швейцарія, в заході взяли участь 1778 делегатів.

Було представлено усну доповідь результатів аналізу хірургічних підходів до лікування бійців АТО: “Amputations in combat-related patients within the area of hybrid war in the East of Ukraine”. Колектив авторів: кафедра хірургії №4 – проф. Мішалов В.Г., доц. Цема Є.В., Дінець А.В. (доповідач); кафедра ортопедії та травматології – проф. Бур’янов О.А., аспірант Беспаленко А.А. В доповіді були представлені результати аналізу ампутацій кінцівок у 159 (2.2% серед всіх поранених) військовослужбовців середнім віком 33 р., які отримали ушкодження у зоні проведення гібридного бойового конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей України протягом 2014-2016 рр. Визначено, що достовірно частішою причиною ампутацій є мінно-вибухова травма, переважно внаслідок дії артилерії, в т.ч. систем залпового вогню “Град”, “Смерч”, “Ураган”; достовірно частіше ампутована одна нижня кінцівка. В доповіді була представлена також загальна інформація про розташування центрів з надання високоспеціалізованої медичної допомоги у військових госпіталях в Києві, Дніпрі, Харкові, Вінниці, Одесі; про географію зони АТО, що розташована в 2500 км від місця проведення конгресу; про сучасне озброєння, яке використовують проросійські терористичні угрупування на Сході України.

Військова сесія 47-го Світового Конгресу Хірургії зібрала фахівців з різних країн, доповіді яких стосувались минулих бойових конфліктів в Афганістані, Кувейті, Чечні. Збройний конфлікт на Сході України має ознаки гібридної війни, подібного воєнного конфлікту де б проти регулярної армії були застосовані сучасні системи залпового вогню не було, як і не було в сучасній історії такої кількості поранених та бійців з ампутаціями, що було відмічено в питаннях після доповіді. Дослідження поранень бійців АТО є важливим науковим напрямком, результати якого важливо висвітлювати міжнародній науковій спільноті, що дозволить покращити лікування поранених з важкими вогнепальними проникаючими пораненнями з урахуванням стадій перебігу травматичної хвороби, застосуванням тактики «damage control» на всіх рівнях надання медичної допомоги та долученням усіх можливостей сучасних хірургічних технологій. Крім того, досвід українській військових лікарів, які надають допомогу пораненим внаслідок застосування високо-енергетичної реактивної артилерії дозволить визначити оптимальні підходи до лікування пацієнтів та зберегти більше життів солдат та офіцерів.

Кафедра хірургії №4

Фото @iss_sic