НАРАДА ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ПІДХОДІВ ДО НАРАХУВАННЯ РЕЙТИНГОВОЇ ОЦІНКИ СПІВРОБІТНИКІВ КАФЕДР І ФАКУЛЬТЕТІВ

14.12.2017

14 грудня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця під головуванням ректора, професора Катерини Амосової відбулася нарада щодо опрацювання матеріалів з підведення рейтингової оцінки діяльності кафедр, факультетів, а відтак і науково-педагогічних працівників університету.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи, доцента Олени Стеченко, відповідно до ЗУ «Про вищу освіту» має рейтингуватися діяльність всіх науково-педагогічних працівників. «Університет мав розроблені критерії визначення рейтингу кафедр і факультетів, проте цей зазначений рейтинг морально застарів. Показники рейтингування оновлювалися в 2014, 2015, проте у вищій медичні освіті з’являються нові пріоритети. Починаючи з літа 2017 року для 3 курсу впроваджено іспит ОСКІ. Розробка станцій вимагає великої теоретичної роботи, багатьох нарад, роботи в циклових методичних комісіях. З іншого боку, кафедри, які викладаються загальну хірургію, пропедевтику внутрішньої медицини за розробленими станціями ОСКІ створювали відеоматеріали трьома мовами та розміщували їх на сайті. Якщо кафедра виконує таку новітню роботу, яка сприяє удосконаленню підготовки студентів, а найголовніше формуванню їхніх професійних компетентностей, це має бути відмічено в рейтинговій оцінці таких кафедр», – наголосила доцент Олена Стеченко.

Сьогодні відбулося перше засідання робочої групи щодо удосконалення підходів до нарахування рейтингу співробітників кафедр і факультетів. До складу робочої групи входять всі проректори, оскільки за процесним менеджментом, саме вони є власниками основних процесів, які здійснюються на всіх кафедрах факультетах. Серед процесів – навчально-методична робота, наукова робота, розвиток кадрового потенціалу, здійснення міжнародної діяльності, лікувально-діагностична, профілактична робота та організаційно-педагогічна робота. Під час засідання учасники опрацювали сам опис процесу, етапність (як це буде здійнюватися), дійшли згоди, що рейтингування буде здійснюватися наприкінці навчального року на основі звітів кафедр.

За результатами робочої групи буде створено Проект критеріїв рейтингової оцінки. В декілька етапів відбудеться і обговорення Проекту на кафедрах, на засіданнях Вчених рад факультетів, з пропозиціями Проект буде опрацьовано і винесено на спільне засідання Вченої ради університету та КТК і лише після цього буде затверджено Положення про рейтинг і особливості його нарахування у вигляді наказу і розміщено на офіційному сайті університету. Проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олени Стеченко розповіла, що відповідно до цього будуть внесені зміни в структуру звітів за результатами діяльності кафедр. Кожен профільний проректор зможе підвести підсумки за кожним з видів робіт за результатами навчального року та звітами, а далі інтегруюча оцінка буде включатись в рейтинг кожного викладача, а отже і кафедр. Також між собою рейтингуватимуться і факультети університету. За хорошою традицією університету відбудеться диференціація у преміюванні для кращі представників за рейтингом.

Прес-центр