«НАБУВШИ ПРОФЕСІЇ ЛІКАРЯ…» – У СТОЛИЧНОМУ ПАЛАЦІ «УКРАЇНА» ВІДБУЛИСЯ УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ ЮВІЛЕЙНОГО – 175-ГО – ВИПУСКУ ЛІКАРІВ І ПРОВІЗОРІВ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ 2019 РОКУ

26.06.2019

25 червня 2019 року до славетного палацу «Україна» все прибували й прибували групи схвильованих і по-святковому одягнених студентів. Вчорашніх студентів, а нині – випускників Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, які мали невдовзі прочитати «Клятву лікаря України» й отримати на руки повноважний документ, що скрізь у світі іменується дипломом.

«Той час, коли ви залишаєте позаду стіни нашої Alma Mater, – зазначив у своєму вступному слові перший проректор з науково-педагогічної роботи і післядипломної освіти НМУ, професор Ю.Л.Кучин, – важко назвати легким і безхмарним. Складне становище у державі, зокрема і в медичній сфері, юридична невизначеність тощо – все це не повинно вас зупиняти на тому благородному шляху, який ви собі обрали, – шляху Лікаря і Провізора».

Після оголошення списку поважних гостей урочистих зборів, які зайняли місця у президії, виконання Гімну України, внесення прапора Університету, здійснене випускниками НМУ, офіцерами-слухачами Військової медичної академії ЗСУ Романом Сушицьким, Олександром Бомком і Володимиром Тищенком, покладання квітів до Меморіалу студентам і викладачам Університету, які віддали свої життя за Перемогу в роки Другої світової війни та Героям Небесної Сотні, присутнім у залі довелося підвестися втретє: тисячоголосий гурт виголосив «Клятву лікаря України». Тих, кому довелося почути її уперше, не могли не вразити до глибини душі проникливі слова і чіткість думок цього тексту – аналогу стародавньої «клятви Гіппократа»…

За традицією, чотирьох найкращих студентів-випускників НМУ було внесено до Книги Пошани Університету. Це Софія Ніколаєнко (медичний факультет № 1), Микола Мороз (медичний факультет № 2), Олександр Макаренко (медичний факультет № 2) і Олеся Жуковська (медичний факультет № 2).

Нагородження 40 найкращих випускників дипломами з відзнакою також стає традицією в Університеті. По черзі цю приємну місію здійснили проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко, проректор з науково-педагогічної роботи міжнародних зв’язків та аспірантури НМУ, професор Р.Л.Скрипник, президент НАМН України, академік НАМН України В.І.Цимбалюк, голова ради Київської профспілки працівників охорони здоров’я С.А.Кубанський і проректор з науково-педагогічної та виховної роботи НМУ, професор О.А.Канюра. Із 40 відзначених  15 – випускники медичного факультету № 1, 18 – медичного факультету № 2, 1 – представник медичного факультету № 3, троє – стоматологічного факультету і троє – іноземні студенти.

Головуючий на зборах Ю.Л.Кучин привітав з отриманням диплому спортсменку, багаторазову переможницю і призерку національних і міжнародних змагань з самбо і дзюдо Діану Талаш, а також тих, у кого  отримання документу про вищу освіту збіглося із днем народження, – Олександра Дяченка (фармацевтичний факультет), Дарину Ігнатенко (медичний № 3), Марію Шевелю, Анатолія Артеменка і Орину Хведелідзе (всі – стоматологічний), Дмитра Чхала (медичний № 4), Ярослава Моніча та Айнур Багірову (обоє – медичний № 1).

Бажаючих звернутися до випускників із вітальним словом виявилося чимало. Почин зробила народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, професор О.В.Богомолець, яка закликала своїх тепер уже молодих колег намагатися «жити не легко, а гідно». Поставити собі і тримати по життю «високу планку» побажав вчорашнім студентам академік В.І.Цимбалюк. До сумлінної праці на благо Батьківщини майбутніх лікарів закликали ті, хто має на це особливе право: головний лікар Національного військово-медичного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», генерал-майор медичної служби А.П.Казмірчук, директор стоматологічної клініки, волонтер АТО-ООС Салім Караме.

Пожвавлення в залі викликав емоційний виступ посла Пакистану Західа Мубашира Шейха. Говорив колишній генерал англійською мовою, але раз у раз зривав оплески. Теплотою і батьківською турботою запам’яталися виступи директора Інституту педіатрії та акушерства, професора Ю.Г.Антипкіна, голови Вченої ради НМУ, члена-кореспондента НАМН України Б.М.Венцківського. Випускників привітали також професор кафедри стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика І.П.Мазур, професор НМУ, академік НАМН України В.З. Нетяженко, декан медичного факультету № 1 НМУ, професор В.С.Мельник.

Від усіх студентів-випускників НМУ зі словами подяки виступила голова студентського наукового товариства імені О.А.Киселя, згадувана у зв’язку із внесенням до Книги Пошани НМУ, щаслива власниця диплому з відзнакою Софія Ніколаєнко. До неї приєдналися її іноземні колеги Юрій Пулкінен (Фінляндія), Таніша Варела (Намібія), Сердест Ташделєн (Турція), Мухамад Джаваїд (Пакистан), Амаль Хачлеф (Туніс) і Боні Пак (Південна Корея).

Не обійшлося і без музичного привітання відомих в Україні виконавців – співачки Ліни Шеремет і акордеоніста Олега Микитюка.

І нарешті – вручення дипломів у різних «точках».  Радість і сльози на очах, квіти, «фоткання» – групові, парні, індивідуальні. Хай вам щастить, дорогі наші випускники!

Прес-центр