МІЖНАРОДНА ФАХОВА ШКОЛА ДЛЯ ДИТЯЧИХ ЛІКАРІВ ХІРУРГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ «ПРАКТИЧНА ДИТЯЧА ХІРУРГІЯ»

09.06.2021

4-5 червня у конгрес-готелі «Пуща», відбулася перша міжнародна фахова школа для дитячих лікарів хірургічних спеціальностей «Практична дитяча хірургія». У її організації  взяли  участь співробітники кафедри дитячої хірургії  НМУ імені О.О.Богомольця, яку очолює професор А.Ф. Левицький. Головними темами порядку денного були сучасні перспективні напрямки дитячої хірургії:  дитяча трансплантологія, роботизована та мініінвазивна хірургія, корекція хірургічних і ортопедичних вад розвитку та захворювань у дітей різного віку. Зосереджено також увагу  на командній мультидисциплінарній  роботі у дитячих хірургічних підрозділах. Це, на переконанням дитячих хірургів, забезпечить більш якісну медичну допомогу пацієнтам. Обговорювалися правові аспекти дитячої хірургії, зокрема використання  протоколів, затверджених МОЗ України.

Відбувся обмін практичним досвідом та науковими досягненнями у дитячій хірургії та ортопедії протягом останніх років.  Особливий інтерес викликали доповіді науковців профільної кафедри НМУ імені О.О. Богомольця, які представляли  наш Університет і Національну дитячу спеціалізовану лікарню «ОХМАТДИТ» –  клінічну базу кафедри. Це доповіді: «Хірургічна корекція деформацій хребта у дітей» (професор А.Ф. Левицький), «Новітні технології хірургічної корекції торако-абдомінальних вад у дітей» (професор В.П. Притула), «Результати хірургічного лікування однолегеневих пацієнтів» (професори Д.Ю.Кривченя та Є.О. Руденко), «Сучасні технології збереження стравоходу при проблемному діастазі» (професор О.Г. Дубровін та О.В. Метленко), «Етичні та правові аспекти органної трансплантації у дітей, на прикладі НДСЛ «Охматдит» (доцент О.С. Годік), «Варіанти реконструкції діафрагми при великих дефектах та аплазії куполу» (І.І. Шульжик).

Завершилася міжнародна фахова школа урочистою відзнакою корифеїв  дитячої хірургії України , професорів Д.Ю. Кривченню та А.Ф. Левицького, яких за вагомий внесок у формування сучасної медицини, собисті досягнення  у лікуванні дітей, виховання молодого покоління занесено до «Золотого фонду української  медицини».

 

Кафедра дитячої хірургії