МІЖНАРОДНА ДОСЛІДНИЦЬКА ГРУПА У СКЛАДІ НАУКОВЦІВ З НМУ І ДОСЛІДНИКІВ З ПРОВІДНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ США ОТРИМАЛА ГРАНТ НА ПОКРАЩЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ТУБЕРКУЛЬОЗОМ В УКРАЇНІ

23.01.2018

19 січня 2018 року прийшло повідомленні про те, що міждисциплінарна міжнародна дослідницька група у складі науковців Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та дослідників з США отримала грант Центру дослідження СНІДу Бостон-Провіденс (Providence Boston Center for AIDS Research, CFAR).

Дослідження буде присвячено одній з найбільш складних проблем контролю за туберкульозом в Україні – вчасній діагностиці туберкульозу у дітей. Математичне моделювання свідчить про те, що значний тягар туберкульозу і подвійної інфекції ТБ/ВІЛ в Україні спричинює набагато більшу захворюваність і смертність дітей, ніж офіційно реєструється. Лікарі-практики можуть надати додаткове підтвердження цих розрахунків, адже в тих випадках, коли туберкульоз все ж таки реєструється, частішають тяжкі і ускладнені форми захворювання. Ймовірно, недовиявлені випадки туберкульозу і ВІЛ-інфекції, прогресуючи, призводять до трагічних наслідків.

Діагностика туберкульозу у дітей є набагато складнішою ніж у дорослих, потребує тривалого спостереження груп ризику і впровадження сучасних підходів доказової медицини. На жаль, на тлі значного прогресу в діагностиці туберкульозу у дорослих, педіатричний напрямок галузі потребує серйозного реформування. Тому метою цього дослідження є впровадження ефективної системи діагностики туберкульозу у дітей, заснованої на застосуванні доступних у теперішній час спеціальних методів.

У проекті заплановані проспективні і ретроспективні когортні спостереження контактних осіб, аналіз патоморфологічного матеріалу. НМУ у цьому дослідженні представлятимуть кафедра фтизіатрії та пульмонології на чолі з професором Василем Петренком і кафедра патологічної анатомії №2 на чолі з професором Сергієм Гичкою. З боку США у дослідженні візьмуть участь група науковців Університету Браун на чолі з професором Тімоті Фланіганом та доктором Наташою Рибак, група Бостонського університету на чолі з професором Робертом Хорсбургом та доктором філософії Елен Дженкінc. До роботи також планують долучитися професор Гарвардського університету Меган Мюррей і дослідниця з Техаського університету доктор філософії Вуми Айбана.

 

Кафедра фтизіатрії та пульмонології