МАЙБУТНІ ПЕДІАТРИ І СТОМАТОЛОГИ – ВИПУСКНИКИ МЕДИЧНИХ КОЛЕДЖІВ ТА УЧИЛИЩ – ЗАПОВНИЛИ ДВІ ІМЕННІ АУДИТОРІЇ МОРФОЛОГІЧНОГО КОРПУСУ НМУ, ЩОБ ПРОЙТИ ФАХОВІ ВИПРОБУВАННЯ-ТЕСТИ

25.07.2019

25 липня 2019 року настала черга складати фахові тести-випробування тим випускникам медичних коледжів, які вирішили пов’язати свою подальшу освіту з такими важливими галузями медицини, як Педіатрія і Стоматологія. Якщо «стоматологи» проходять такі іспити вже третій рік, то «педіатри» в цьому відношенні – неофіти.

Близько ста майбутніх працівників дитячих поліклінік та лікарень, а також, можливо, й сімейних лікарів зібралися зранку в аудиторії імені професора П.М.Буйка, де їх привітали напутнім словом проректор з науково-педагогічної та виховної роботи НМУ, професор О.А.Канюра і декан медичного факультету №3 (педіатричного) НМУ, професор О.В.Виговська. Якось відразу встановилася тепла, невимушена атмосфера. Можливо, тому, що, представляючи вступникам Оксану Виговську, Олександр Андрійович назвав її «мамою» факультету. І проректор, і декан наголосили на тому, що розуміють хвилювання абітурієнтів, бо самі свого часу закінчували медичні училища, хоча й не мали тоді можливості вступати відразу на другий курс університету. До слова, фахові випробування, які належало складати того дня «педіатрам», за формою та й за змістом – теж були точною копією вчорашніх, які складали «медики».

А в караваєвській аудиторії двома поверхами вище приготувалися до свого тестування-випробування «стоматологи», яких привітали з цією подією перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Ю.Л.Кучин і проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко. І керівники Університету у своїх коротких промовах, і декан стоматологічного факультету НМУ, професор Н.В.Біденко не приховували, що навчання на факультеті, який обрали ці хлопці і дівчата, – річ дуже непроста. Досвід останніх двох-трьох років показує, що успішний вступ на 2 курс стоматологічного факультету випускників медичних коледжів ще не гарантує подальшого успішного закінчення Університету. Дається взнаки не завжди достатньо ґрунтовна підготовка у коледжі з одного боку, і складна програма навчання на другому курсі стоматологічного – з другого. Певна частина студентів-другокурсників, як зазначає Наталя Василівна, просто «не тягне». «Це не означає, що ми змирилися з такою ситуацією і сидимо склавши руки, – говорить декан. – Ми дещо переглянули й оптимізували саму навчальну програму другого курсу. Так, замість трьох паралельних дисциплін у четвертому семестрі, які зумовлювали надмірне навантаження на студентів, ми – вперше в Україні – запровадили одну дисципліну для вивчення протягом усього навчального року – «Введення в клінічну стоматологію». Сподіваємося, що це полегшить процес навчання і покращить якість фахової підготовки».

Вступна кампанія, яка перейшла у стадію іспитів і фахових випробувань, триває. У найближчу суботу і неділю, згідно з графіком, до неї включаються майбутні «фармацевти».

Прес-центр