ЛЕКЦІЯ-ТРЕНІНГ «ВИКОРИСТАННЯ БІОЕТИЧНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЕТИЧНИХ ПРОБЛЕМ СУЧАСНИХ БІОМЕДИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

29.03.2018

27 березня 2018 року було проведено чергову лекцію-тренінг з циклу безперервної наукової освіти для молодих вчених та членів СНТ ім. О. А. Киселя. Тема лекції – «Використання біоетичних знань та вмінь для аналізу етичних проблем сучасних біомедичних технологій». Захід відбувся у приміщенні Національного музею медицини України, що створило додаткові переваги для сприйняття теми. Під час цього заходу було обговорено наступні питання: які були медико-історичні передумови виникнення етичних проблем сучасних біомедичних технологій? Чому сучасний розвиток біомедицини потребує аналізу етичних проблем? У чому полягає ризик для суспільства трансформації сучасної біомедицини від функції “лікування” людини до функції її “модифікації”? Які шляхи мінімізації цих ризиків? Чи може біомедицина “впливати” на “природу людини” (у філософсько-антропологічному сенсі цього поняття)? Які компетенції потрібні сучасному лікарю та вченому для вирішення цих проблем? Що таке NBIC – технології та їх вплив на медицину та біоетичні проблеми?

Після основної лекції Єгоренкова А. І. та перегляду підготованих відео-матеріалів з теми свою точку зору висловили присутні експерти (зокрема члени Комісії з питань біоетичної експертизи НМУ – доц. Медведєв В. В., доц. Селюков Г. І. та представники інших наукових закладів Києва) – фахівці з питань біоетики та медицини. Своїми роздумами ділилися не тільки присутні, а й заочні експерти у вигляді відео-записів (проф. Глянцев С. П.: «Кому і про що треба подумати, перш ніж пересаджувати людині…. голову?», проф. Тищенко П. Д.: «Чи загрожує людству “навала клонів”?»). Серед них був і фахівець з Німеччини (Dr. med. A. Werner, HELIOS Klinikum Krefeld Klinik fur Herz- und Thoraxchirurgie), який розповів про медичні та юридичні особливості донорства органів у своїй країні.

Студентка 2 курсу I медичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця Сорокопуд Катерина, що відвідала даний захід, так висловила про нього свою думку: «Семінар був дуже насиченим та інформативним. Лектор та присутні експерти піднімали питання, які, впевнена, неодноразово турбували кожного з нас, у тому числі і студентів-медиків. Я особисто для себе з’ясувала, що на перший погляд суто медичні проблеми (наприклад, пов’язані з трансплантологією, кріонікою, публічною демонстрацією анатомічних матеріалів, тощо) мають значні соціальні та етичні наслідки для суспільства. Цей тренінг суттєво відрізнявся від звичайної навчальної лекції за структурою подачі матеріалу та безпосереднім зв’язком між різними галузями знань. Також я відмітила зосередженість та емоційне сприйняття теми лекції присутніх студентів під час обговорення цих питань. Окрім того, мені дуже сподобалась творча атмосфера всього заходу, у тому числі й біоетичний театралізований етюд (запропонований присутнім для повнішого розкриття теми лекції та в ознаменування Міжнародного дня театру, за сценарієм наукової публікації доцента А.І. Єгоренкова), що був підготований студентами і присвячений проблемі суїцидів серед молоді та колізій щодо інформованої згоди під час проведення медичних досліджень».

Студентське наукове товариство ім. О. А. Киселя
Відділ студентської науки