«КОРУПЦІЯ В ОСВІТІ…» – КРУГЛИЙ СТІЛ У СТІНАХ УНІВЕРСИТЕТУ

24.06.2019

21 червня 2019 року в аудиторії №3 імені Святителя Луки Кримського (В.Ф.Войно-Ясенецького) морфологічного корпусу НМУ відбувся круглий стіл на тему: «Корупція в освіті, її наслідки та попередження».

Корупція та хабарництво – злочини, старі, як світ, а якщо йдеться про медичний університет, то в ролі жертв чи потерпілих – майбутні пацієнти. Десятиліттями сформовані корупційні схеми не можливо знищити помахом чарівної палички. Працювати над цим доведеться всім нам, тобто боротися зі злом, яким, безумовно, є корупція, гуртом, громадою. «Корупція – це не обов’язково гроші, – зауважив, зокрема, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин. – Якоюсь мірою причетним до цього злочину стає й той викладач, який «іде назустріч» студентові, який «змушений працювати вечорами, а відтак, не має часу» або заклопотаний хворобою когось із батьків… Заплющує очі такий викладач на знання-незнання студента, ставить позитивну оцінку – і це теж корупція!».

Крім Ю.Л.Кучина, спікерами круглого столу були проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М. Науменко, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи НМУ, професор О.А.Канюра, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ, професор О.С.Чабан, завідувач відділу Інституту фізіології імені О.О.Богомольця НАН України, професор В.Є.Досенко, науковий співробітник цього ж закладу О. Хижняк, радник юридичної фірми «Правовий Альянс» Л. Санжаровська-Гурлач.

Ще до того, як професор О.С.Чабан дав ґрунтовну наукову оцінку явища з точки зору психології, докладно зупинившись на станах депресії, зокрема й маскованої, на таких її проявах, як цинізм, нігілізм тощо, слово взяла колишня випускниця Університету Ксенія Михайлюк. Вона переконана, що про корупцію усе знають ще ліцеїсти, тобто, по суті, школярі, а єдиний вихід – репресивний: звільняти, звільняти і ще раз звільняти.

На таку «пропозицію» зреагувало не тільки керівництво НМУ в особі його проректорів, але й в.о.голови студентського парламенту НМУ Олександр Вершута. Звільняти? А як? Ті, хто вважає, що архіскладну проблему можна вирішити просто, мабуть, не уявляють, що значить звільнити працівника, не маючи при цьому «залізобетонних» доказів його провини. Та й навіть маючи – це далеко не просто.

Олександр Хижняк у своєму виступі нагадав, що боротьба з корупцією почалася ще з Майдану і лише конкретизувалася в НМУ. Тодішній ректор Університету стала уособленням корупції. О.Хижняк вважає значним досягненням групи активістів те, що зловживання пані Амосової і Ко набули потрібного розголосу в Україні.

Професор В.Є.Досенко назвав тему круглого столу «ризикованою» і побудував свій виступ в іронічно-саркастичному ключі: «У 13 медичних вищих навчальних закладах України, випікають одні й ті самі «пиріжки». Ці «пиріжки», – зазначив він, – не дуже добрі, але попит на них є. Отже, всі задоволені. От коли, образно кажучи, в різних кутках країни почнуться «масові отруєння» цією «продукцією», можливо, хтось замислиться над проблемою».

Юрій Кучин навів у зв’язку із цим приклад Іспанії, де, маючи на руках повноцінний диплом про закінчення медичного навчального закладу, під час влаштування на роботу треба складати обов’язковий іспит.

Завершила дискусію Лідія Санжаровська-Гурлач, яка ознайомила учасників круглого столу з юридичними новаціями, передбаченими законодавством. Багато йшлося про те, яким має бути «законний»… подарунок.

І вже зовсім було підбито риску реплікою із залу: по-справжньому побороти корупцію можна буде лише докорінно змінивши її соціальні передумови в державі. Думка, що й казати, не нова, але що тут можна заперечити?

Прес-центр