КОМУ ПОТРАПЛЯННЯ ДО СПИСКУ, А КОМУ – ТРИ СПІВБЕСІДИ… ДОСИТЬ НАПРУЖЕНОЮ ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ І АБІТУРІЄНТІВ НМУ ВИЯВИЛАСЯ ОСТАННЯ П’ЯТНИЦЯ ЛИПНЯ

26.07.2019

Основною подією 26 липня 2019 року для НМУ імені О.О.Богомольця, безумовно, є отримання і оприлюднення рейтингових списків абітурієнтів, рекомендованих для вступу на 1 курс бюджетної форми навчання. За Положенням, саме сьогодні останній строк цього оприлюднення. Побачивши своє прізвище у списку, вступник має право подати до приймальної комісії документи в матеріальному, а не віртуальному вигляді. Тобто відповідні оригінали з мокрими печатками і написаними від руки заявами.

Однак довжелезна черга, що утворилася зранку при вході до морфологічного корпусу НМУ, до згадуваного списку стосунку не мала. Це випускники медичних коледжів і училищ потягнулися за екзаменаційними листами, щоб завтра і післязавтра – 27 і 28 липня – скласти фахові випробування на спеціальність «Фармація / Промислова фармація».

А на третьому поверсі, в аудиторіях №2 і №3 чергова група іноземних студентів – україномовних (3) і англомовних (15) – мала пройти співбесіду з трьох дисциплін – 1). українська  / англійська мова; 2). хімія / біологія і 3). фізика / математика.

Обидві групи перед початком першої – мовної – співбесіди привітав проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко. Хлопець із Білорусі і дівчата з Росії й Узбекистану вирішили, що мова Тараса Шевченка і Степана Руданського, за фахом лікаря, як мова навчання в Університеті їм не чужа і цілком прийнятна. Така позиція, як зауважив Олександр Миколайович, не може не викликати повагу і симпатії. Як тут же з’ясувалося, прізвище росіянки «Романенко», мама родом з Києва, тато – з Кропивниччини. Між іншим, професор вважав за потрібне звернути увагу трьох абітурієнтів на особистість Святителя Луки Кримського (В.Ф.Войно-Ясенецького), в аудиторії імені якого вони перебували.

Є українське коріння і в Мілани Башарової з Ташкента. Як розповів її батько Андрій Борисович, бабуся абітурієнтки – Валентина Миколаївна Овсяннікова багато років працювала лікарем у Радомишлі, що на Житомирщині, а нині проживає в селі Маковище Макарівського району Київської області. Власне, у неї сім’я й зупинилася, поки Мілана вступає на медичний факультет НМУ.

Паралельно з «українцями» мовну співбесіду в караваєвській аудиторії проходили й «англійці» – громадяни Ірану, Індії та інших країн Сходу.

Обидві групи проінструктувала голова екзаменаційної комісії з мови, професор Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Н.М.Гаєвська. Забігаючи наперед, зазначимо, що, за її словами, співбесіда пройшла успішно.

Але вісімнадцятьом абітурієнтам не було коли й подих перевести. Після мовного випробування на них чекали співбесіди з хімії / біології, а потім – і з фізики / математики. Була у цьому й перевага – пройти все одним махом і зітхнути з полегшенням.

Списки, про які ішлося на початку нашого допису, поки що десь у дорозі. В усякому разі, на той момент, коли пишуться ці рядки.

Прес-центр