КАФЕДРА ТРАВМАТОЛОГІЇ ТА ОРТОПЕДІЇ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ З АРТРИТОМ

12.10.2021

Щорічно 12 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з артритом, ініціатором проведення якого у 1996 році виступила Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ). Основна мета проведення цього дня – привернення уваги широкої громадськості до проблеми ревматологічних захворювань. Причини розвитку артритів включають інфекцію, імунні й обмінні порушення, пухлини, місцеві травми, спадковість тощо. У ряді випадків чинники виникнення і механізми розвитку з’ясовані не до кінця. Переохолодження, фізичне перевантаження та інші чинники сприяють розвитку цієї недуги.

Артрит – це стан, коли відбувається запалення в суглобі. Проявами артриту можуть бути такі симптоми як біль, почервоніння, підвищення температури та припухлість в ділянці суглоба, обмеження активних та пасивних рухів у ньому. Важливо пам’ятати, що тільки рання діагностика і своєчасне лікування можуть запобігти тяжким наслідкам при артриті. Лише за умови ранньої діагностиці і індивідуально підібраного лікування артрит можливо вилікувати.

Ревматоїдний артрит – це хронічне аутоімунне запальне захворювання, що неминуче приводить до стійких порушень з боку апарата руху та опори. За оцінками різних експертів, сьогодні на ревматоїдний артрит страждає понад 20 млн. людей у всьому світі. Ним хворіють як люди похилого віку так і діти. Але найчастіше ревматоїдний артрит вражає працездатних людей у віці від 30 до 50 років. Жінки страждають на це захворювання в п’ять разів частіше за чоловіків. Через п’ять років від початку захворювання половина пацієнтів втрачає працездатність.

Щоб попередити розвиток артриту, особливо важливо дотримуватися максимально здорового способу життя. Потрібно приділяти увагу раціональному харчуванню з достатнім вмістом кальцію та вітамінів, раціональній та систематичній фізичній активності. У повсякденному житті слід вживати всіх можливих заходів для захисту суглобів від перевантаження (контроль маси тіла, нормалізація режиму праці та відпочинку, вибір раціонального взуття тощо).

Упродовж багатьох років співробітники кафедри травматології та ортопедії НМУ займаються вивченням етіології, патогенезу, діагностики, консервативного та хірургічного лікування пацієнтів з ревматоїдним артритом та іншими видами специфічних і неспецифічних запальних захворювань суглобів – псоріатичний артрит, анкілозивний спондилоартрит (хвороба Бехтерева), подагричний артрит, реактивний артрит, туберкульозний артрит та інші. Одним з піонерів ортопедичного хірургічного лікування ревматоїдного артриту був професор Євген Тимофійович Скляренко, який очолював кафедру травматології та ортопедії з 1977 по 1994 роки. Професор Є.Т. Скляренко є засновником наукового направлення і школи в ортопедії та ревматології – ревмоортопедії, за що у 1977 році йому було присуджено Державну премію України. За його керівництва та співавторства співробітниками кафедри було розроблено серію реконструктивно-відновних хірургічних втручань на великих суглобах при остеоартрозі, ревматоїдному артриті, псоріазі та гемофілії.

Сьогодні кафедра травматології та ортопедії продовжує роботу в напрямку покращення ефективності лікування пацієнтів з ушкодженнями та захворюваннями апарата руху та опори, в тому числі з артритами різного походження та остеоартрозом. Отримані вагомі досягнення у проблемі лікування дегенеративно-дистрофічних уражень опорно-рухового апарата, дисплазії кульшового суглоба, питаннях остеосинтеза та ревмоортопедії. Під керівництвом завідувача кафедри, професора О.А. Бур’янова – учня професорів Коржа Олексія Олександровича та Скляренка Євгенія Тимофійовича, співробітники кафедри проводять експериментальні і клінічні дослідження з актуальних проблем ортопедичної артрології. Активно впроваджуються сучасні світові досягнення, хірургічні технології та ортопедичні інновації в практику охорони здоров’я. Наукові здобутки, результати експериментальних досліджень та клінічні розробки з проблем лікування пацієнтів з хондральними та остеохондральними ушкодженнями суглобів, псоріатичним артритом, остеоартрозом тощо, широко представлені в наукових роботах співробітників кафедри професора В.П.Кваші, доцента Ю.Л. Соболевського, доцента М.О. Задніченка, доцента В.В. Лиходія, доцента В.П. Грека, професора Т.М. Омельченка та інших. Результати широко висвітлені у вітчизняних та закордонних фахових виданнях, що входять до наукометричних баз, монографіях та представляються на світових конгресах із дослідження артритів-OARSI,EULAR,ESCEO тощо.

Сьогодні значна увага приділяється розширенню співпраці з спеціалістами суміжних спеціальностей (ревматологами, неврологами, лікарями загальної практики, реабілітологами тощо) для формування дієвої мультидисциплінарної команди лікарів, відродження наступності у лікуванні та єдиного розуміння проблеми із розробкою ефективних алгоритмів діагностики та лікування пацієнтів з ураженнями апарата руху та опори. Постійний динамічний зв’язок кафедри травматології та ортопедії НМУ з клінічними і науковими установами Національної академії медичних наук України та клінічними закладами охорони здоров’я МОЗ України дає змогу значно розширити діапазон можливостей для підвищення якості надання ортопедичної допомоги, оволодіння новими методами дослідження та лікування молодими спеціалістами які навчаються на кафедрі, удосконалити підготовку висококваліфікованих лікарів ортопедів-травматологів.

 

Кафедра травматології та ортопедії