КАФЕДРА ХІРУРГІЇ №1 – НОВИЙ ОЧІЛЬНИК, НОВІ ТВОРЧІ ЗАДУМИ І ПЛАНИ

03.01.2020

Уперше в Новому році на чолі з новим завідувачем кафедри хірургії №1, професором О.І. Пойдою відбулося засідання колективу кафедри. В історичній лекційній аудиторії Київської міської клінічної лікарні №18, із стін якої споглядали портрети видатних вчених, пройшла зустріч нинішнього покоління хірургів. Особливість події полягала у тому, що у кожній темі порядку денного засідання звучали програмні засади. Олександр Іванович час від часу згадував імена шанованих вчителів-професорів Г.М.Матяшина, Ю.В.Балтайтіса, Ю.М.Мохнюка, робив акцент на традиціях кафедри та необхідності їх примноження, створення в колективі атмосфери взаємної поваги та підтримки. За словами професора О.І.Пойди, нинішня робота колективу має базуватися на трьох пріоритетах – педагогічному процесі, науково-дослідницькому пошукові та лікувальній роботі. Він наголосив, що в кожний із цих аспектів діяльності кафедри потрібно привносити і власні досягнення.

Нещодавно побачила світ монографія «Відновлювальні і реконструктивно-відновлювальні операції на товстій кишці», авторами якої є науковці кафедри О.І.Пойда та В.М.Мельник. Олександр Іванович запропонував колективу продовжити цю справу і видати монографії з інших актуальних тем, з яких кафедра має унікальні результати, зокрема лікування запалювальних захворювань кишківника, функцій захворювання товстої кишки, родинного аденоматозного полінозу та з лапароскопічної хірургії товстої кишки. Ще одним пріоритетним напрямком роботи завідувач кафедри назвав необхідність систематичного тематичного професійного вдосконалення лікарів всієї України з колопроктології та ендоскопічної хірургії.

У колективі сьогодні працює багато молодих лікарів, вчорашніх випускників нашого Університету. Звертаючись до старших колег,    Олександр Іванович закликав їх передавати свій досвід і вміння молодим лікарям. Сам професор минулого року часто асистував молодим лікарям і при цьому уважно стежив за їхньою вправністю під час оперативного втручання.

Загалом відчувалося, що за сорок років роботи на кафедрі у професора О.І.Пойди виникало багато ідей та планів, які він сьогодні бажає втілити у практичну діяльність колективу, спираючись на досягнення своїх учителів та попередників.

 

Редакція газети «Медичні кадри»