ІНОЗЕМНІ СТУДЕНТИ В НМУ: ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ

12.10.2017

Станом на 12 жовтня 2017 року до НМУ на навчання зараховано 725 іноземних громадян. На сьогодні одним із завдань Університету є вдосконалення рівня викладання англійською мовою, впровадження та застосування нових методик викладання та підвищення кваліфікаційного рівня викладачів для тривалішого сприйняття та запам’ятовування матеріалу.

Проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька та заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна відвідали практичні заняття з дисциплін «Анатомія людини», «Медична біологія» для того, щоб дізнатися думку нових студентів НМУ – іноземних громадян про якість проведення занять, уважність викладачів до запитань студентів, про те, як проводиться підготовка нинішніх першокурсників на заняттях.

«Уявіть себе в чужій країні, з іншою мовою, правилами етикету, в нових побутових умовах, з навчальним навантаженням, без близьких та друзів – все оточуюче нове, колектив, традиції, а кардинальні зміни, як відомо – певний стрес для людини, – говорить заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна, – Занадто багато змін у житті для іноземного громадянина, який тільки приїхав вступати до НМУ. Наше завдання, усього колективу Університету – проявити максимальний професіоналізм, щоб студенти, які приїжджають з інших країн почували себе комфортно, розуміли зміст та суть навчальних програм, отримали висококласний рівень викладацької, педагогічної, виховної роботи, яка постійно вдосконалюється адміністрацією Університету. Свідченням цього є участь у міжнародній роботі, стажування закордоном та міжнародні обміни викладачами та студентами. Адміністрація Університету, співробітники деканату по роботі з іноземними студентами, відділу міжнародних зв’язків проводять велику роботу – довели до сучасного ладу гуртожитки, співпрацюють із посольствами іноземних країн, проводять тематичні зустрічі, вечори та збори», – зауважила доцент Тетяна Тімохіна. Також заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна зазначила, що на засіданні Вченої ради 10 жовтня 2017 року одноголосно було прийнято рішення продовжити термін зарахування іноземних громадян до кінця жовтня. «Кількість іноземних громадян, які не пройшли вступне випробування цього року вже становить 10%», – додала доцент Тетяна Тімохіна.

Як розповіла проректор з міжнародних зв’язків, професор Олеся Линовицька, для популяризації НМУ у світі та залучення іноземних громадян на навчання, в університеті триває постійна робота з удосконалення. «В НМУ відбулося осучаснення навчального процесу (оновлення програм, відповідно до європейських стандартів, удосконалення менеджменту); налагодження співпраці з іноземними університетами щодо стажування та обмінів викладачів та студентів. Студент-іноземець в НМУ вливається в колектив вітчизняних студентів з легкістю – вже заплановано проведення студентської наукової конференції англійською мовою, де активну участь братимуть іноземні студенти. Вони також беруть участь в програмах обміну. В цьому році студентка з Азерйбаджану виграла конкурс Еразмус і стажуватиметься протягом півроку в Греції. На початок грудня заплановано проведення культурного вечора з індійськими студентами за підтримки Посольства Індії. Проведення таких заходів створює міжкультурне інтернаціональне середовище в Університеті. Ми знову продовжуємо тестування та підвищення рівня мовних компетентностей викладачів від Британської Ради в Україні (British Council). Популяризуємо Університет щодо стажування іноземних студентів на клінічних базах. Нещодавно на кафедрі хірургії №2 проходили практику 2 студента з Італії; на кафедрі хірургії №4 – стажувалися 2 іноземні студенти з Польщі. Багато студентів з Англії, Йорданії проходили стажування на кафедрі інфекційних хвороб. Ми робимо все для того, щоб іноземні студенти мали всі умови для проходження стажування – їх закріплюють за викладачами (асистентами) кафедр, знайомлять з організацією роботи відділення та лікарні, а також вони мають доступ до ліжка хворого. Іноземні студенти, як і вітчизняні можуть проходити стажування починаючи з 2-го курсу (відпрацювання медсестринських навичок, або ж робота на кафедрах), а вже з 3-го курсу на клінічних базах кафедр. Зміни відбуваються на кафедрі анатомії людини, кафедрі гістології та ембріології – створюються нові модулі за основу яких були взяті програми Каролінського університету; відбувається перехід до відпрацювання практичних компетентностей (введення ОСКІ – об’єктивного структурованого клінічного іспиту), – зазначила професор Олеся Линовицька.

В основі конкурентоздатності медичного університету, в першу чергу лежить якісне надання освітніх послуг як громадянам України, так і іноземцям, кількість яких має стрімку тенденцію до зростання. Важливим критерієм оцінювання конкурентоздатності університету є національні та глобальні рейтинги, які відіграють значну роль в поширенні інформації про потенціал та досягнення в освітньому та науковому медичному середовищі. Цього року НМУ, першим серед медичних закладів України, пройшов незалежний зовнішній аудит міжнародної рейтингової системи Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings та отримав 3 зірки QS – це свідчення значних досягнень та великих потенційних можливостей університету та ще один крок на шляху до потрапляння до авторитетного світового рейтингу. В системі рейтингування QS World University Rankings оцінюється викладання дисциплін, працевлаштування випускнинів, науково-дослідна робота, інтернаціоналізація, матеріально-технічна база, соціальна відповідальність, інклюзивність, загальні аспекти діяльності університету.

«Впродовж року до НМУ приїжджали делегації країн, звідки родом наші іноземні студенти, щоб ознайомитися з умовами навчання та процесом викладання в Університеті, – розповіла проректор з міжнародних зв’язків, професор Олеся Линовицька, – Представники профільних міністерств різних країн (Гана, Йорданія, Саудівська Аравія, Іран, Палестина) відзначили високий рівень викладання дисциплін іноземним студентам в Університеті та запрошували викладачів НМУ читати лекції в університетах їхніх країн. А це ще раз підкреслює конкурентноспроможність Університету у світі на ринку надання якісної медичної освіти іноземним громадянам», – наголосила професор Олеся Линовицька.
Результатом плідної роботи колективу університету на чолі з ректором, професором Катериною Амосовою є підвищення показника міжнародної роботи, зокрема академічної мобільності: участь студентів в наукових форумах та клінічних стажуваннях, стажування викладачів і студентів за кордоном, а також отримання грантів на проведення наукових досліджень студентів, як вітчизняних, так і іноземних.

Ліа Ройхваг (Ізраїль). «Мої батьки родом з України, але багато років тому переїхали в Ізраїль. Саме там я народилася і закінчила школу. Після школи 2 роки була в армії. Продовжити здобувати освіту я вирішила вже в Україні, бо відчуваю цю країну своєю Батьківщиною. Мої батьки працюють лікарями (батько – хірург, мама – педіатр), з дитинства я багато вільного часу проводила саме в клініці і тому продовжую сімейну династію – обрала НМУ імені О.О. Богомольця та медичний факультет. 4 роки на волонтерських засадах працювала на швидкій допомозі, а в майбутньому хочу стати педіатром з спеціалізацією дитячий кардіолог».

 

 

 

 

 

 

Єлизавета Храмцова та Анна Фесікова (Білорусь). «Ми приїхали з Гомеля і сьогодні, як ніколи, близькі до здійснення нашої мрії – отримати освіту в Україні та здобути спеціальність фармацевт. З перших днів навчання в Університеті нас вразила уважність викладачів, які завжди відповідають на усі запитання та привітність наших однокурсників. В майбутньому хочемо стати провізорами та власниками аптек. Нам подобається навчатися в Києві і в НМУ, вважаємо, що саме тут ми зможемо отримати знання – тепер постійно треба вчитися і вдосконалюватися, бо фармацевтична галузь швидко розвивається, а хороший фахівець високо ціниться».

 

 

Маха Натіл, Еймон О’Брайан (Ірландія). Маха Натіл розповіла, що з дитинства мріяла стати лікарем. Вступати до НМУ їй порадив дядько, який тут навчався. «Мені з перших днів подобається організація навчального процесу в Університеті, лекції, практичні, а ще захоплює те, що з майже 2-3-го курсів у нас починатиметься практика біля ліжка пацієнтів. Це також стало моєю перевагою у виборі медичного університету. Своїми враження від перебування в Україні поділився студент Еймон О’Брайан. «Київ – це багато нових можливостей та відкриттів, а НМУ – навчальний центр, де надають хороші знання для реалізації цих можливостей. Вже з відвідування перших занять я зрозумів наскільки багато часу займатиме моє навчання, але готовий наполегливо працювати, щоб стати фахівцем, відданим своїй справі».

Прес-центр