ІМПРОВІЗОВАНА ТЕАТРАЛЬНА ПОСТАНОВКА СТУДЕНТІВ “ЗАПИСКИ ЮНОГО ЛІКАРЯ”

27.03.2018

27 березня в світі, починаючи з 1961 року, відзначають Всесвітній день театру. В цей день, крім урочистих традиційних вшанувань та поздоровлень, на сценах усіх театрів світу показують найкращі спектаклі, зокрема аматорські. Цьогоріч 27 березня 2018 року з нагоди святкування Дня театру на кафедрі україністики НМУ відбулася імпровізована театральна постановка за мотивами циклу оповідань «Записки юного лікаря», автором якого є випускник медичного факультету 1916 року нашого університету, всесвітньовідомий лікар та письменник Михайло Булгаков. В постановці взяли участь вітчизняні та іноземні студенти.

“Записки юного лікаря” – це цикл оповідань, з якого почалася літературна кар’єра Михайла Булгакова. М. Булгаков розповідає про різні клінічні випадки. В основі усіх «записок» – реальний досвід, який Булгаков набув, працюючи земським лікарем в Микільському. Загалом цикл містить сім оповідань, кожне з яких має закінчений сюжет. Читач знайомиться з молодим лікарем, який не має досвіду у той момент, коли він уперше починає практикувати. Відразу ж його чекає непроста операція – ампутація ноги у сільської дівчини. Після цього лікареві належить вирішити цілий ряд непростих ситуацій: приймати пологи, робити трахеотомію маленькій дівчинці тощо. Кожному з випадків присвячена окрема розповідь і читач може бачити, як лікар поступово дорослішає, набирається досвіду.

Студенти-медики під час міні-спектаклю аматорської вистави на годину поринули в сільське життя зразка початку XX століття та майстерно продемонстрували, що кожна історія в «Записках юного лікаря» – це своєрідна драма, кожен пацієнт – особистість, до якого потрібен особливий підхід, а кожна хвороба – це загадка, яку необхідно розгадати негайно, адже на кону найголовніше – людське життя.

Кафедра україністики