ХРИСТОС ВОСКРЕС! ХРИСТИЯНИ СХІДНОГО ОБРЯДУ ВІДЗНАЧАЮТЬ НАЙВАЖЛИВІШЕ ІЗ СВОЇХ СВЯТ – ВЕЛИКДЕНЬ, АБО ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЄ

02.05.2021

2 травня 2021 року православні та греко-католики відзначають свято, яке за своєю значимістю й вагомістю не має рівних у церковному календарі. У нас в Україні його іменують Великоднем, але часто називають і Пасхою, і Воскресінням Господнім. Остання назва передає суть події, яка не тільки була приводом для встановлення щорічного святкування, а й лягла в основу Християнства як світової релігії.

Коли Марія Магдалина і ще кілька жінок – «жон-мироносиць» – підійшли на третій день до місця поховання Ісуса, то побачили осторонь від входу до печери відсунутий важелезний камінь і порожню гробницю. Вони негайно сповістили про побачене учнів Месії – Петра та Івана, які прибувши до печери, побачили, що гробниця була не зовсім порожня. Перед ними лежав саван – плащаниця, – який зберігав обриси тіла, що дуже вразило їх, розвіявши  останні крихти сумніву. Вони зрозуміли, що Вчитель воскрес із мертвих, подолавши смерть.

Великодню передує Великий піст. Це пам’ять про те, що Ісус Христос провів у тяжких роздумах 40 днів у пустелі. Постячись, християни вшановують Господа. Особливої суворості піст набуває в останні три дні перед Воскресінням, починаючи від Чистого Четверга.

Пасха – перехідне свято, щороку вона припадає на різні дні. Більшість із нас у визначенні Великодня користується пасхалією – спеціальним календарем, де вказано дати Великоднів на багато років наперед. Чому саме 2 травня? Це зумовлено «небесною механікою», тобто видимим рухом Сонця й Місяця.

Готуються до свята заздалегідь. Фарбувати яйця і пекти паски починають, як правило, з Чистого Четверга. У ніч з суботи на неділю йдуть до церкви. Опівночі священик проголощує: «Христос воскрес!», і всі присутні на святковій Службі Божій підхоплюють: «Воістину воскрес!». Після цього починається освячення пасок, яєць, а також ковбаси, вина та інших великодніх ласощів. У давнину молодь ішла вранці до церковного подвір’я і веселилася, співаючи веснянки і гаївки. Вважалося, що на Великдень треба веселитися, а не сумувати, інакше рік буде невдалим.

Щиро вітаємо професорсько-викладацький склад, студентів та співробітників НМУ імені О.О. Богомольця з Воскресінням Христовим – найбільшим духовним святом, яке символізує оновлення та всеперемагаючу віру людини.

Нехай цей Світлий день принесе усім Вам і Вашим рідним та близьким радість, щедро обдарує міцним здоров’ям, щастям і любов’ю, наснагою на добрі справи задля розвитку нашого Університету та України.

 

Христос Воскрес!

 

Прес-центр