“ГОЛОС – УНІКАЛЬНИЙ ЛЮДСЬКИЙ ДАР, ЯКИЙ НЕОБХІДНО БЕРЕГТИ”, – ПЕРШИЙ ПРОРЕКТОР З НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ І ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ, ПРОФЕСОР О.М. НАУМЕНКО ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ГОЛОСУ

16.04.2021

16 квітня 2021 року міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день голосу, який з 1999 року має щорічний характер. Ініціювало його проведення Бразильське товариство ларингології та голосу.

З 2002 року свято має офіційну назву – «Всесвітній день голосу» і присвячується феномену голосу як основного засобу спілкування і предмету вивчення багатьма науками, зокрема фізикою, психологією, фонетикою і біологією.

Мета його проведення полягає в потребі продемонструвати величезну важливість голосу в повсякденному житті людей та підвищити глобальну обізнаність про необхідність запобігання проблем голосу, реабілітації хворого голосу, навчання артистичному голосу та подальшого дослідження функцій і застосування голосу.

Завдання Всесвітнього дня голосу – закликати всіх, хто має цей безцінний дар – голос, навчитися піклуватися про нього, проінформувати, до кого слід звертатися по кваліфіковану допомогу, а також з метою підтримання досліджень у галузі фізіології голосу. Голос є основним інструментом як для семантичної, так і для емоційної комунікації і тому має безпосереднє відношення до слухового сприйняття, психології, неврології, мовознавства та фонетики.

Все про голос і про те, як піклуватися та запобігти проблемам із ним, нам розповів перший проректор з науково-педагогічної роботи і післядипломної освіти, професор Олександр Миколайович Науменко:

«Жоден музичний інструмент з найдосконаліших не може конкурувати з голосом людини, який наділений такою виключною чутливістю і сприйняттям, що на ньому з найдрібнішими подробицями можуть відобразитися всі таємниці психології життя», – сказав про людський голос видатний фізіолог, лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини 1904 року Іван Петрович Павлов.

Голос – унікальний людський дар, який необхідно берегти. Питання збереження і відновлення голосу є надзвичайно актуальною проблемою медичної спільноти, саме тому 16 квітня у всьому світі відзначається Міжнародний день голосу. Голосом людина здатна відтворювати багато різноманітних звуків, часто досить складних. У голосі виражається емоційний стан людини: сердитість, здивування, радість тощо.

Голос має значення для представників багатьох спеціальностей. Співаки, артисти, музиканти, викладачі – їх професійна діяльність напряму залежить від стану голосової функції. До голосового апарату людини входять ротова і носова порожнини з приносовими синусами, глотка, гортань з голосовими зв’язками, трахея, бронхи, легені, грудна клітка з дихальними м’язами і діафрагмою, м’язи черевної порожнини. Центральна нервова система організовує їх функції в єдиний, цілісний процес звукотворення, що є складним психофізичним актом.

Існує безпосередній взаємозв’язок між голосом і слухом: голос не може розвиватися без участі слуху, слух не може розвиватися без участі голосових органів. У глухих голос не функціонує, оскільки немає слухового сприйняття, і, відповідно, стимуляції мовно-рухових центрів. Причин, що викликають розлади голосової функції (осиплість,охриплість, швидку втомлюваність) дуже багато. Серед них гострі і хронічні захворювання гортані, загальні захворювання, психологічні проблеми тощо.

Питанням гігієни голосу, його збереженню часто не надається значення в суспільстві доти, доки не трапляються проблеми. Проте саме ця інформація є надзвичайно важливою і актуальною.

Що важливо для збереження голосу:

1.Фізична активність.

2.Уникання шкідливих звичок (куріння,зловживання алкоголем,продуктами харчування,які підвищують Ph слизової оболонки шлунку).

3.Раціональний сон, сприятливий режим праці і відпочинку.

Здавалося б, ці прості правила стосуються всіх без винятку захворювань, проте не завжди пацієнти їх дотримуються. Тому кількість пацієнтів, що потребують компетентної допомоги ЛОР-лікаря в галузі фоніатрії щорічно збільшується. Цьому сприяє і пришвидшення ритму життя, забруднення навколишнього середовища, стресові ситуації. Зробила свій «внесок» у цей перелік проблем і пандемія, яка змушує  багатьох людей працювати онлайн.

Зважаючи на надзвичайну актуальність цього питання, кафедра оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця, яку очолює професор Юлія Валеріївна Дєєва, щоденно плідно працює над вдосконаленням діагностики та лікування пацієнтів з розладами голосової функції, впроваджуючи нові підходи до контролю стану хворих та запобіганню розвитку патології голосового апарату.

Для розкриття цієї проблеми розробляються теоретичні та практичні засади методів відновлення голосової функції, зокрема у пацієнтів після хірургічних втручань на щитоподібній залозі, що знайшло своє відображення у науковій роботі аспіранта кафедри на тему: «Особливості відновлення голосової функції гортані у хворих після реінервації при однобічному паралічу гортані».

 

img_3688-1

Співробітники кафедри щоденно надають консервативну та хірургічну допомогу пацієнтам з гострими та хронічними захворюваннями гортані, піклуючись про збереження дивовижної функції людського організму – голосу.  Голос – це важливо!”

 

Прес-центр за матеріалами кафедри оториноларингології