«ГЛОБАЛЬНИЙ ТЯГАР ЗАХВОРЮВАНЬ – ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕНЬ В УКРАЇНІ» ОБГОВОРИЛИ ЧЛЕНИ СНГ КАФЕДРИ СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

19.03.2018

14 березня 2018 року на кафедрі соціальної медицини та громадського здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка. Тема засідання – «Глобальний тягар захворювань – перспективи досліджень в Україні». У своїй доповіді асистент кафедри Іонов М.М. висвітив актуальні питання епідемії хронічних неінфекційних захворювань, пов’язаних з нездоровим способом життя, незбалансованим харчуванням та низькою фізичною активністю. Значну увагу було приділено розгляду причин та аналізу формування глобального тягаря захворювань, проведеного з використанням показників DALY та QАLУ в країнах Європейського регіону ВООЗ.

З особливою зацікавленістю учасники засідання обговорювали перспективи досліджень глобального тягаря захворювань в Україні, питання розробки та впровадження комплексних регіональних програм з охорони і зміцнення здоров’я населення щодо усунення або зменшення поширеності провідних чинників ризику розвитку НІЗ, що зумовлюють тягар передчасної смертності, захворюваності та інвалідності. Традиційно гуртківці обговорили березневий календар подій, які відзначаються ВООЗ. Було зроблено повідомлення до Всесвітніх днів: сну; здоров’я ротової порожнини; людини з синдромом Дауна; боротьби з туберкульозом; фтизіатра та нефролога. На засіданні також було розглянуто питання підготовки до ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2017/ 2018 н.р. за напрямом «Профілактична медицина», який цьогоріч проводиться англійською мовою.

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я