ГЕРОЙ ДНЯ – ЮВІЛЯР, ПРОФЕСОР ПЕТРО ДМИТРОВИЧ ФОМІН

10.09.2019

10 вересня 2019 року хірургічна і уся медична спільнота України відзначає ювілей одного з найславніших своїх представників, академіка НАМНУ, Заслуженого діяча науки і техніки, лауреата Державної премії у галузі науки і техніки, кавалера ордена Князя Ярослава Мудрого 5, 4, 3-го ступенів, завідувача кафедри хірургії № 3, професора П.Д. Фоміна.

Петро Дмитрович, напевне, відчував, що цей день буде напруженим і буде багато бажаючих привітати його, тому прийшов на роботу раніше, ніж зазвичай, щоб оглянути хвору, яку прооперував три дні тому. Щаслива усмішка пацієнтки була найдорожчим подарунком ювілярові, який повернувся до свого кабінету з хорошим настроєм та у доброму гуморі. Уже за кілька хвилин він приймав вітання численних гостей і навіть у відповідь заспівав пісню, де звучали відомі слова – “ямщик, не гони лошадей”.

Однією з перших приїхала до ювіляра делегація нашого Університету у складі першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора Ю.Л.Кучина, проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора О.М.Науменка,  проректора з науково-педагогічної та виховної роботи, професора О.А.Канюри та голови профспілки працівників НМУ М.М. Лук’янець. У вітальному слові вони висловили подяку за довголітню та плідну працю в НМУ, побажали творчого довголіття. Було також відзначено, що колектив Університету пишається особистими досягненнями професора П.Д.Фоміна, які увійшли до наукової скарбниці всього трудового колективу НМУ.

Голова Вченої ради перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л.Кучин оголосив, що ювілярові вручено нагороду Університету – почесну Відзнаку імені В.Ф. Войно-Ясенецького (Святителя і Сповідника Луки).

Майже 50 років працює у стінах нашого Університету професор П.Д.Фомін. Він пишається тим, що серед його славетних учителів був хірург зі світовим ім’ям, професор Василь Дмитрович Братусь, який передав йому не тільки знання й уміння, але й керівництво кафедрою. Нині Петро Дмитрович уже понад 25 років успішно очолює цей трудовий колектив.

Звідусіль ідуть вітання: від вдячних пацієнтів, колег, керівників різного рівня. Найчастішими словами, якими віншували ювіляра, були: вчитель, наставник, батько і навіть – «міністр і маршал хірургії». Ми також вітаємо шановного професора П.Д.Фоміна, зичимо йому  самому міцного здоров’я та нових досягнень.

 

Редакція газети «Медичні кадри»