ПЕРЕБІГ ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ 5 ВЕРЕСНЯ 2019 РОКУ.

06.09.2019

5 вересня 2019 р.  в  адміністративному корпусі НМУ імені О.О. Богомольця  відбулося засідання Вченої ради. Відкрив зібрання Голова Вченої ради, член-кореспондент НАМН України, професор Б.М. Венцківський. Він  зазначив, що на засіданні присутні 103 із 126 членів Вченої ради, що дозволяє розпочати роботу.

Після оголошення та затвердження порядку денного Борис Михайлович надав слово вченому секретареві Вченої ради Р.С. Паливоді, який оголосив накази Про оновлення персонального складу Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця, згідно з якими зі складу Вченої ради виведено Матюхіну Л.О., Поливача В.М. та Павловського С.А. У свою чергу, до складу Вченої введено завідувача бібліотеки Папушу Л.В. (за посадою) та проректора з наукової роботи та інновацій, професора Земскова С.В. (за посадою).

Головуючий надав слово першому проректору з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професору Ю.Л. Кучину, який подякував колегам за високу активність у другому турі виборів ректора, що засвідчує підтримку Університету, та поінформував присутніх, що відповідно до оголошеного конкурсу на посаду Уповноваженого з антикорупційної діяльності Університету наказом НМУ №1195-л від 26.07.2019р. на цю посаду прийнято Ю.О. Федосова.

Далі Юрій Леонідович зачитав Указ Президента України № 616/2019 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди дня Незалежності України», згідно з яким за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм ОРДЕНОМ «ЗА ЗАСЛУГИ» ІІІ СТУПЕНЯ нагороджено професора кафедри фізичного виховання і здоров’я Ю.В.ЩЕРБИНУ та вручив йому цю високу державну нагороду.

За вагомі особисті досягнення у професійній діяльності, забезпеченні реалізації державної політики у сфері освіти і науки, активну участь у підготовці фахівців, наукових, науково-педагогічних кадрів та вихованні підростаючого покоління, тривалу і бездоганну працю відзнаку Київської міської державної адміністрації «ЗНАК ПОШАНИ» отримали:

  1. В.Г. ЖЕГУЛОВИЧ – доцент кафедри акушерства і гінекології №1;
  2. О.А. КАНЮРА – проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор;
  3. О.Л. ТАРИНСЬКА – доцент кафедри педіатрії післядипломної освіти;
  4. С.М. ЯРОСЛАВСЬКА – доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії.

За багаторічну сумлінну і бездоганну працю, значний особистий внесок у розвиток освіти і науки, високий професіоналізм, активну громадянську позицію та з нагоди ювілею ПОЧЕСНУ ГРАМОТУ ВЧЕНОЇ РАДИ одержали:

  1. А.І. ЄГОРЕНКОВ – доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики;
  2. Л.О. КУЮН – асистент кафедри гігієни та екології №2;
  3. Г.І. МАКАРЕНКО – доцент кафедри акушерства і гінекології №3;
  4. В.О. ПРОЦИК – доцент кафедри психіатрії та наркології;
  5. М.П. ПРОХОРОВА – професор кафедри педіатрії №2;
  6. А.М. СИНИЦЬКА – доцент кафедри анатомії людини;
  7. Н.М. ЮРЖЕНКО – старший викладач кафедри біоорганічної та біологічної хімії.

За багаторічну сумлінну і бездоганну працю, значний особистий внесок у розвиток освіти і науки, високий професіоналізм, активну громадянську позицію та з нагоди ювілею ПОДЯКОЮ ВЧЕНОЇ РАДИ відзначили:

  1. О.М. КОРШУН – старшого наукового співробітника сектору санітарно-хімічних досліджень Інституту гігієни та екології;
  2. С.К. ОЛІЄВСЬКУ – доцента кафедри патофізіології.

На підставі наказу МОН України №872 від 20.06.2019р. про затвердження рішення Атестаційної колегії

АТЕСТАТИ ПРОФЕСОРА отримали:

  1. А.М. БІЛЯКОВ – професор кафедри судової медицини та медичного права;
  2. В.Н. КРАМАРЕВА – професор кафедри внутрішньої медицини №4;
  3. І.О. МІТЮРЯЄВА-КОРНІЙКО – професор кафедри педіатрії №4;
  4. Е.В.ЧЕРКАСОВ – професор кафедри патологічної анатомії №1.

АТЕСТАТИ ДОЦЕНТА були вручені:

  1. К.В. АНТОНЕНКО – доцент кафедри неврології;
  2. С.С. ГАРКАВИЙ– доцент кафедри гігієни та екології №3;
  3. Н.В. ГОРАЧ– доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1;
  4. О.М. ДОНІК – доцент кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я;
  5. Н.М. ЕДГАРД– доцент кафедри судової медицини та медичного права;
  6. Я.Г. ЖЕЛЕБЕНКО – доцент кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії;
  7. О.М. КАРМАЗІНА – доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2;
  8. Н.М. КОБИЛЯК – доцент кафедри ендокринології;
  9. Н.М. ЛИТОВЧЕНКО – доцент кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії;
  10. Н.В. НЕТЯЖЕНКО – доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1;
  11. С.С. СЕЛІВАНОВ – доцент кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії.

Після завершення процедури вручення нагород, грамот і атестатів учений секретар Вченої ради Р.С. Паливода поінформував присутніх про заяву, що надійшла від член-кореспондента НАМН України, професора Б.М. Венцківського з проханням звільнити його з посади Голови Вченої ради. Виступаючи перед присутніми, Борис Михайлович подякував усім за плідну спільну роботу і запропонував на посаду Голови Вченої ради кандидатуру першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Ю.Л. Кучина.

Слово взяв проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи О.М. Науменко. Він щиро подякував професору Б.М. Венцківському за роботу на посаді Голови Вченої ради у непростий для Університету час. Олександр Миколайович нагадав про те, що нещодавно успішно відбувся 2-й етап виборів ректора, під час якого понад 80% виборців проголосували за Ю.Л.Кучина. Він назвав цей факт перемогою всього колективу у боротьбі за відстоювання права НМУ імені О.О. Богомольця на нормальну роботу, головною метою якої є підготовка і виховання лікарів. «Порадившись зі своїми вчителями, колегами, друзями, я вирішив не брати участі у другому турі. Саме любов’ю до нашої Альма Матер, до вас усіх було продиктоване це моє рішення. Я щиро дякую тим, хто підтримав мою кандидатуру у першому турі. Але ми єдина команда, тому  роботу у команді я поставив вище власних амбіцій, які ґуртувалися на моєму великому досвіді роботи в адміністрації Університету.  Прошу вас підтримати кандидатуру Ю.Л. Кучина для обрання на посаду Голови Вченої ради», – сказав О.М. Науменко.

Члени Вченої ради одноголосно підтримали пропозиції  внести до бюлетеню для таємного голосування кандидатуру Ю.Л. Кучина для обрання Головою Вченої ради. Зібрання одноголосно обрало членів лічильної комісії, які одразу приступили до виконання покладених на них обов’язків.

Далі на засіданні головував професор Ю.Л. Кучин, який приступив до реалізації порядку денного засідання і надав слово проректорові з науково-педагогічної та навчальної роботи, професору О.М. Власенку, який доповів про підсумки навчально-методичної роботи Університету за 2018/2019 навчальний рік і пріоритетні завдання на 2019/2020 навчальний рік. (Мультимедійна презентація додається).  Після нетривалого обговорення доповіді, у якому взяли участь професори В.Г. Черкасов, О.М. Науменко, Ю.Л. Кучин,  інформацію прийняли до відома та затвердили пропозиції.

З наступного питання порядку денного – ОСКІ-1 та ОСКІ-2 «Стоматологія» –  виступила декан стоматологічного факультету, професор Н.В. Біденко (Мультимедійна презентація додається).Під час обговорення доповіді виступив професор Ю.Л.Кучин, зауваживши, що він був присутнім на іспитах і за поведінкою студентів «одразу було видно, хто з них працює у стоматологічному кабінеті і хто дійсно хоче стати стоматологом, а хто навчається для тата і мами». Вчена рада прийняла до відома доповідь і затвердила пропозиції.

З третього питання порядку денного щодо звіту про роботу Приймальної комісії НМУ імені О.О. Богомольця з набору студентів у 2019 році виступив відповідальний секретар Приймальної комісії Університету М.В. Тарасенко (Мультимедійна презентація додається). Під час обговорення виступив професор О.М. Науменко. Він нагадав, у яких важких умовах розпочиналася Вступна кампанія 2019, зокрема про негативний інформаційний «супровід», який створювався навколо НМУ і, незважаючи на це, набір студентів пройшов дуже успішно, і подякував за чудову роботу відповідального секретаря Приймальної комісії Університету М.В. Тарасенка. Олександр Миколайович також нагадав, що до 1 листопада проходитиме набір іноземних студентів, співбесіди з якими проводяться по суботах прозоро і демократично. Після обговорення доповіді, у якій взяли участь професор В.Г.Бардов, професор О.П. Волосовець та інші члени зібрання, Вчена рада одноголосно затвердила звіт та перейшла до розгляду поточних питань.

Першою виступила декан медичного факультету №3, професор О.В. Виговська щодо затвердження Освітньої програми з підготовки магістрів за спеціальністю «Педіатрія», 2 курс. Запропоновану Оксаною Валентинівною програму прийняли одноголосно.

З доповіддю про затвердження Положення про організацію та методику проведення поточного та кінцевого контролю знань студентів в НМУ імені О.О. Богомольця виступала заступник начальника НМВ, доцент Н.К. Гребінь. Після нетривалого обговорення, зауважень і пропозицій документ прийняли одноголосно.

Виступ завідувача відділу аспірантури та докторантури К.О. Гололобової був присвячений призначенню Експертної комісії для надання висновку щодо наукової новизни, теоретичного та практичного значення результатів дисертації на тему: «Клініко-імунологічні та морфо-функціональні зміни при хірургічному лікуванні допечінкової форми портальної гіпертензії (клініко-експериментальне дослідження)». Члени Вченої ради одноголосно підтримали пропозицію колеги.

Учений секретар Вченої ради Р.С. Паливода виніс на обговорення пропозицію про затвердження Плану роботи Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця на 2019/2020 навчальний рік. Документ прийняли одноголосно.

         Вчена рада також одностайно ухвалила рекомендації:

  • щодо присвоєння почесного звання «Заслужений працівник освіти України» професору кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 В.С.Ткачишину;
  • кафедрі акушерства і гінекології №3 щодо проведення IV Україно-німецького конгресу «Інноваційні технології в гінекології, мамології та естетичній медицині» та внести цей захід до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій МОЗ та НАМН України, які проводитимуться у 2020 році;
  • кафедрі оториноларингології щодо проведення ІІ Україно-польського конгресу оториноларингологів та внести цей захід до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій МОЗ та НАМН України, які проводитимуться у 2020 році;
  • кафедрі патологічної анатомії №2 щодо проведення ХІ конгресу ГО «Асоціація патологоанатомів України» з міжнародною участю «Актуальні проблеми сучасної патологічної анатомії» та внести цей захід до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій МОЗ та НАМН України, які проводитимуться у 2020 році.
  • про затвердження робочої програми з навчальної дисципліни «Імунопрофілактика в практиці сімейного лікаря» (курс за вибором) (кафедра дитячих інфекційних хвороб);
  • про затвердження робочої програми з навчальної дисципліни «Клінічні аспекти імунопрофілактики» (курс за вибором) (кафедра дитячих інфекційних хвороб);

Наступним виступив Голова лічильної комісії, професор В.С. Мельник, який оголосив результати таємного голосування щодо обрання Головою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця професора Ю.Л. Кучина.  Володимир Степанович зазначив, що на зборах були присутні 103 члени Вченої ради, бюлетені для таємного голосування отримало 95 осіб, в урні виявлено – 95 бюлетенів, всі визнані дійсними. Результат голосування:

За – 95

Проти – немає

Утримався – немає.

Члени Вченої ради одноголосно затвердили протокол лічильної комісії і привітали Ю.Л. Кучина з обранням Головою Вченої ради Університету.

Юрій Леонідович подякував колегам за висловлену довіру та плідну роботу і, вичерпавши порядок денний, закрив засідання.

 

Прес-центр