ДО 180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ. ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ З ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ НА ТЕМУ “ІСТОРІЯ ХВОРОБИ І СМЕРТІ МОЦАРТА – РЕТРОСПЕКТИВНИЙ МЕДИЧНИЙ АНАЛІЗ ВІД ПРОФЕСОРА Є. І. ЛІХТЕНТШТЕЙНА”

30.04.2021

Відбулося чергове онлайн-засідання факультативної школи-семінару з фізики живого  та біоетики (кафедра медичної і біологічної фізики та інформатики, завідувач кафедри професор О. В.Чалий) на тему:  “Історія хвороби і смерті Моцарта – ретроспективний медичний аналіз від професора Є.І.Ліхтентштейна”.

Семінар було присвячено 180-річчю створення НМУ імені О.О. Богомольця. У ньому взяли участь понад 30 студентів-медиків НМУ та запрошені фахівці. Модератором заходу був доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики та  науковий керівник школи-семінару з фізики живого та біоетики А.І.Єгоренков.

У першій частині вебінару було заслухано  доповідь-презентацію, підготовлену студенткою-першокурсницею медичного факультету Дар’єю Скорохода  на тему засідання. У доповіді вона не тільки проаналізувала зміст та логіку нарису професора Є.І.Ліхтенштейна «Історія хвороби та смерті Моцарта», але й представила порівняння даних професора із сучасними ретроспективними дослідженнями з цієї медико-історичної теми.

У другій частині заходу запрошені гості висловили свої думки з приводу теми заходу. Під час  вебінару слухачі ознайомилися із цікавою відео інформацією та  обговорили такі питання: Що таке ретроспективний медичний аналіз та як його використовують для біомедичних досліджень?  У чому полягають особливості формування клінічного мислення при використанні  сучасних  біомедичних технологій? Чому для формування клінічного мислення корисно використовувати ретроспективний медичний аналіз історії хвороб, подібних історії хвороби і смерті Моцарта? У чому значення для сучасної медичної освіти медико-гуманітарних (деонтологічних) робіт відомого професора київського медичного інституту Є.І. Ліхтенштейна (1910-1973) ?

В обговоренні теми активну участь взяли професор В.В. Медвєдев (НМУ імені О.О. Богомольця, Київ) та доцент Б.І. Остапенко (НУОЗ  імені П.Л. Шупика, Київ). Також у засіданні та його підготовці взяла участь доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики НМУ імені О.О. Богомольця В.В. Пащенко (заступник наукового керівника школи-семінару з фізики живого та біоетики). Гостем семінару був професор В.В. Федів (Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці) та його студенти. Фото-музичний ролик для семінару дивіться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=I-fDfH2slBY

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару з фізики живого  та біоетики