ДО 180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ. ФЕДІР ОЛЕКСІЙОВИЧ ТИШКО, ПРОФЕСОР КАФЕДРИ ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЇ

12.01.2021

12 січня 2021 року колектив нашого Університету, рідні, друзі та знайомі щиро вітатимуть із 85-річним ювілеєм доктора медичних наук, професора, академіка АН ВШ України Федора Олексійовича ТИШКА, відомого в Україні та за її межами лікаря-оториноларинголога, хірурга високого класу, багатолітнього професора-викладача профільної кафедри, який у різні часи обіймав керівні посади і в Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця, був членом його Вченої  Ради.

А все починалося в далекому вже 1954 році, коли 31 липня увечері приймальна комісія тодішнього Київського медичного інституту згортала роботу. І тут у двері її забіг схвильований юнак із текою документів – встиг! Це був 18-річний Федір Тишко, який не пройшов прискіпливу медичну комісію до льотного училища і ось, буквально останньої миті подав документи до КМІ. Можливо, нинішній ювіляр і сам тоді не знав, що цей день стане доленосним у його житті. Після успішного закінчення інституту 1960 року три роки відпрацював у Казахстані (м.Кокчетав), виконуючи в обласній лікарні функції хірурга загальної практики і оториноларинголога. Пройшовши в Алма-Аті курси підвищення кваліфікації за спеціальністю ЛОР, до Києва повернувся вже відповідним фахівцем і відтоді – з 1963 року – є асистентом (1964-71рр), доцентом (1972-86)  і професором (з 1986 року по сьогодні) кафедри оториноларингології. Федір Олексійович із вдячністю згадує своїх учителів – зокрема професора Івана Авксентійовича Куриліна, багаторічного завідувача кафедри, вченого, відомого далеко за межами України.

Працюючи на кафедрі, Ф.О.Тишко 1969 року успішно захистив кандидатську дисертацію, а 1981 – докторську на тему: «Хірургічне лікування хворих на післятравматичні стенози гортані і трахеї». Він є автором понад 250 наукових праць, 18 винаходів, співавтором двох монографій, 4-томного навчального посібника «Медицина дитинства» під редакцією академіка П.С.Мощича, словника оториноларингологічних термінів, співавтором і упорядником книги спогадів «Пам’ять серця» у двох томах.

Ми невипадково наголосили на темі докторської дисертації ювіляра. У поєднанні з новаторськими підходами в хірургії гортані, трахеї та суміжних органів голови і шиї ці наукові розробки лікаря особливо стали у пригоді з початком військових дій на сході України, у їх «гарячий» період.

Федір Тишко – талановитий поет-пісняр, визнаний найкращим в номінації  «Прем’єра пісні Національної радіокомпанії Україні» 2005 року. Не дивно, що саме він став автором Гімну Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, а також Гімну Українського медичного товариства лікарів-оториноларингологів. Друкує свою поезію в українській періодиці, збірниках, є членом журі конкурсу «Ліра Гіппократа», видав дві дитячі книжки – «Батьків дарунок» і «Паростки», а також поему «Учитель» про І.А.Куриліна, два альбоми пісень.

Перелік усіх звань і регалій Федора Олексійовича – як науково-медичних, так і літературно-мистецьких – зайняв би надто багато місця. Натомість, йдучи назустріч його побажанням, публікуємо вірш, написаний Федором Олексійовичем Тишком буквально напередодні ювілею:

 

На світ благословило

Уже на світ благословило:

Пора вставать на ноги,

Виконувати добре діло,

Не сходити з дороги.

Вона веде мене з дитинства

В бурхливий і цікавий світ,

У середовище суспільства,

В якому ми навчались жить.

Спішу сказать йому: «Добридень!»

І людям: «Здрастуйте!» – сказать,

Бо ж один одному повинен

Здоров’я й щастя побажать,

Нести приємність в своїм серці

Дорогою всього життя,

Не розгубивши на ній честі

Й любові чисті почуття.

Уже на світ благословило,

Народжується день новий.

Ось-ось підніметься Світило

І озорить весь світ живий,

І озорить мою дорогу,

Її долати – не звикать!

І доки маю таку змогу,

Її я буду ще долать.

                           

Прес-центр за матеріалами кафедри оториноларингології