ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ В РАМКАХ НАУКОВО-ОСВІТНЬОГО ЦИКЛУ “НАУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ: ВІД А ДО Я”

03.03.2017

1 березня 2017 року на кафедрі організації охорони здоров’я та соціальної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася четверта лекція циклу «Наукове дослідження: від А до Я» на тему «Помилки у статистичних дослідженнях: характеристика, розрахунок, оцінка, шляхи попередження та методи їх мінімізації».

Захід проведено відповідно до наказу НМУ імені О.О. Богомольця №711 від 09.11.2016 р. «Про організацію безперервної наукової освіти членів Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя та молодих науковців університету».

В лекції та презентації, які представлені доцентом кафедри Наталією Гречишкіною було висвітлено питання щодо виникнення помилок під час проведення описового чи клінічного дослідження. Лектор звернула увагу на можливість допущення помилок під час всіх етапів дослідження від формування дослідних груп до представлення остаточних результатів. Слухачам розповіли про шляхи запобігання таких помилок, а також мінімізацію наслідків тих помилок, які вже виникли. Висвітлено необхідність вибору адекватних та коректних методів обробки отриманих результатів з метою запобігання та зменшення наслідків систематичних помилок. Наведено приклади можливих помилок під час різних етапів проведення дослідження та дано рекомендації щодо їх попередження.

Кафедра організації охорони здоров’я та соціальної медицини