ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО» ВІДБУЛОСЯ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ТЕАТРІ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

27.01.2020

Перше у 2020 році засідання школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» пройшло на сцені Національного театру імені Лесі Українки.  Це засідання є продовженням багаторічного науково-театрального напрямку роботи та співпраці з режисером театру А.Ю.Рибіковою. Як показав наш досвід, театр – це органічне місце для розмови зі студентами-медиками з біоетичних питань суспільства та медицини.  У засіданні взяли участь студенти-медики та викладачі НМУ імені О.О. Богомольця, співробітники театру, представники інших вищих навчальних закладів Києва, заочні учасники семінару.  Під час засідання були обговорені біомедичні технології омолодження організму людини з точки зору медико-історичних, біоетичних, гуманітарних аспектів.  На початку засідання присутніх ознайомили з відео-композицією, створеною спеціально для біоетико-театрального семінару (https://www.youtube.com/watch?v=aQd1MC8ktq4&t=879s).

Керівник школи-семінару,  доцент Анатолій Єгоренков представив  присутнім  унікальні відеоматеріали про  методи омолодження людини, що запроваджувалися вченими на початку 20-го століття. Одночасно він провів біомедичний та біоетичний  аналіз змісту твору  М. Булгакова «Собаче серце», в якому відображено згадану біомедичну, соціально-історичну  та медико-етичну тему.  Студентка 4-го курсу НМУ ім. О.О. Богомольця Катерина Сорокопуд виступила з доповіддю про відображення теми омолодження людини у художніх творах,  починаючи зі стародавніх міфів  народів світу і до творів, написаних у наші часи. З своїми думками про можливі ризики від соціально-економічного впливу на розвиток сучасної біомедичної науки та етичну позицію лікаря-науковця поділився доцент Володимир Медведєв.  Представник НАПМО імені П.Л.Шупіка, доцент Борис Остапенко у ході спілкування зі студентами звернув увагу на необхідність формування особистої етичної позиції для компетентного вирішення біоетичних проблем. Були також заслухані й точки зору заочних учасників семінару. Студенти взяли активну участь в обговоренні  міждисциплінарних  тем.  Зокрема учасниця засідання, студентка першого курсу медичного факультету №4 Маргарита Дергунова зазначила, що «на семінарі розглядалася неймовірно цікава та важлива тема, що змусила повністю зануритись в неї та замислитися над етичними аспектами проведення будь-яких експериментів над тваринами та людьми».

У другій частині засідання викладачі та науковці провели аналіз семінару,  обговорили наступні актуальні  теми такого публічного науково-етичного аналізу.

Найближчим часом заплановано чергове засідання школи-семінару, яке пройде на теренах Київського зоопарку. Співпраця школи-семінару з біоетики та фізики живого не тільки з театром, але і з іншими закладами науки, освіти  та культури  Києва,  розширює психолого-педагогічні можливості для «занурення» наших студентів  у складні теми  аналізу біомедичних технологій та створює підґрунтя для формування у майбутніх лікарів особистої професійної позиції з приводу ризиків впровадження у практику різних технологій та інновацій. Сподіваємося на продовження такого формату роботи школи-семінару та залучення до роботи школи-семінару викладачів та науковців НМУ імені О.О. Богомольця.

 

Школа-семінар «Проблеми біоетики та фізики живого»