ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО» В НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

16.12.2019

14 грудня 2019 року  відбулося ще одне  засідання школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» на тему: «АРТ-терапія. Біомедичні та біоетичні аспекти». Цього разу місцем його проведення стало приміщення Національного музею медицини України. У засіданні традиційно взяли участь не тільки студенти-медики та викладачі НМУ ім. О.О. Богомольця, але й колеги з музею медицини України, запрошені фахівці (професор Н.В. Коляденко, доцент В.В.Медвєдєв та інші)  та заочні учасники-вчені. За важливі організаційні питання підготовки до семінару відповідала доцент В.В.Пащенко, заступник наукового керівника школи-семінару.

На початку модератор заходу, доцент А.І.Єгоренков, науковий керівник школи-семінару, визначив головні питання для роздумів та обговорення.

Як мистецтво впливає на роботу та розвиток мозку? Які професійні компетенції потрібні сучасному лікареві для використання арт-терапії у своїй практиці? Які існують докази  ефективності методів арт-терапії у науковій літературі? Під час обговорення було зазначено, що на даний час у арт-терапії вже є доказова база. Її представлено в науковій літературі даними досліджень терапевтичної ефективності арт-терапії при різних поведінкових та психічних розладах. У сучасних дослідженнях ефективності арт–терапії використовуються психологічні тести, шкали, катамнестичні та клінічні дані. Перспективними у таких дослідженнях є використання методів сучасних нейронаук.   Суттєвою для  розкриття  теми семінару була  презентація в лекційному залі виставки картин художників-аматорів О.Коняєва та В. Оверченка. Таке поєднання науково-освітнього обговорення теми арт-терапії,   презентації картин та використання музичних відео-композицій з теми (у тому числі про фрактальний цифровий живопис, що вже почав використовуватися у арт-терапії),   створило атмосферу «занурення» учасників заходу у проблематику теми арт-терапії в її  науково-медичному та мистецькому контексті. Студенти-медики (групи: 8 М4, 1 М1), що були активними учасниками семінару, після заходу висловили свої  враження: «…Було дуже цікаво та інформативно. Якщо подібні заходи будуть проводитися, то я із задоволенням їх відвідаю…»,   «…Завдяки виступам професіоналів у цій діяльності я дізналась про  деякі тонкощі відносно нового методу лікування психо-соматичних хвороб з допомогою різних видів мистецтва. Дуже щаслива, що мені випала нагода відвідати цей захід…», «…Дізналася багато нового про арт-терапію, що неймовірно зацікавило…».

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого»