ЧЕРГОВЕ ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАСІДАННЯ (ВЕБІНАР) ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО»

29.05.2020

27 травня 2020 року до  Міжнародного дня  біорозмаїття (International Day for Biological Diversity), який відзначався  22 травня, пройшов черговий дистанційний вебінар, присвячений медико-екологічній тематиці. Основну доповідь-презентацію на тему «Біомедичні та екологоетичні аспекти утилізації батарейок в умовах мегаполісу на прикладі Києва» підготувала студентка 2-го курсу НМУ Ольга Свиридюк (наукові консультанти проекту: доценти кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики А.І.Єгоренков та  В.В.Пащенко). Цю роботу було також представлено на Міжнародній конференції «Сахаровські читання 2020» у Мінську, Республіка Білорусь.

У семінарі взяли активну участь студенти-медики. Як і раніше, сам вебінар був лише частиною заходу. Він включав  також попередню роботу з вивчення його учасниками матеріалів за цією проблематикою, наприклад, перегляд  документального фільму «Сміття» (Trashed, 2012 р., США), опитування учасників під час вебінару, подальші роздуми над поставленими питаннями.

Обговорення дало змогу учасникам від локальної проблеми утилізації батарейок перейти до ширшого погляду на екологічні проблеми сучасного світу та проблеми  медико-екологічної освіти. Наприклад, студенка-медик Катерина Сідченко так сформулювала для себе результати заходу: “Цей вебінар розкрив мені очі на глобальнішу проблему нашої планети – забруднення навколишнього середовища. Такі речі, як батарейки та пластик, є сировиною, створеною людиною, однак і донині не всі думають про наслідки та утилізацію відходів. Для мене, як студента-медика, це досить актуально. Подивившись документальний фільм “Сміття”,  можу сказати, що ця проблема є не тільки в нашій країні – утилізація, на жаль, ще не охоплює весь світ. Велику кількість проектів було призупинено через недосвідченість та нерозуміння проблематики. Тому молоде покоління мусить у цьому розібратися, і ми в тому числі».   Деякі  результати обговорення можна побачити у коментарях на youtube-сторінці школи-семінару за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=F7vLjQ-ad0g&t=90s

 

Прес-центр за матеріалами семінару “Проблеми біоетики та фізики живого”