КАФЕДРА СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ПРОВЕЛА ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА, ПРИСВЯЧЕНЕ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНОМУ ЗДОРОВ’Ю

25.01.2021

Відбулося чергове онлайн-засідання студентського наукового гуртка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я, яке було присвячене  одній із пріоритетних проблем соціальної медицини та громадського здоров’я —  офтальмологічному здоров’ю. Запрошеним гостем засідання була провідний науковий співробітник Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України, доктор медичних наук В.А. Васюта.

У своєму виступі перед студентами Віра Анатоліївна підняла питання поширеності хвороб ока і його придаткового апарату серед населення світу, Європи та України, медико-соціальної значущості очної патології. Особливу увагу було приділено нейроофтальмологічній захворюваності, яка має тенденцію до зростання та зумовлює негативні наслідки для здоров’я й благополуччя людей. Доповідач акцентувала увагу на стратегічних напрямах протидії офтальмологічним захворюванням, насамперед, на профілактичному векторі в охороні здоров’я. Презентація тематичних матеріалів викликала жвавий інтерес та активне обговорення учасниками засідання.

Цікавими були підготовлені гуртківцями доповіді на тему «Вплив стресу на зір», яку презентувала студентка Єлизавета Ягулова та «Гаджети і здоров’я: як смартфони впливають на зір», яку розкрила студентка Марія Момот.

У ході засідання було згадано про відзначення у світі дати 29 січня – дня  «очей, що бачать», присвяченого собакам-поводирям для допомоги особам зі сліпотою. У 1929 році Морріс Френк відкрив школу «The Seeing Eye» в Нешвіллі, штат Теннессі, США. Саме тоді стартувала системна підготовка собак до однієї із найблагородніших місій – стати очима для незрячих людей.

Учасники засідання обговорили питання підготовки до відзначення в Університеті Всесвітнього дня здоров’я, яке відзначатиметься 2 квітня 2021 року.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я