930 ІНОЗЕМНИХ ПЕРШОКУРСНИКІВ – РЕКОРДНИЙ НАБІР ДО НМУ

07.11.2017

Цього року на перший курс до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця зараховано 930 іноземних студентів, в 2016 році – 561. Такий рекордний набір – підсумок вступної кампанії 2017 року, яка розпочалася 12 липня.

За словами ректора НМУ, член-кореспондента НАМН України, професора Катерини Амосової, цьогорічний набір великої кількості іноземних студентів, за більш жорсткими критеріями вихідного рівня підготовки і «відсівом» понад 10% тих, хто складав тестування при вступі, є свідченням визнання НМУ імені О.О. Богомольця як єдиного українського медвишу, що пройшов міжнародний аудит QS. «Це – результат інтенсивної роботи нашої викладацької спільноти з імплементації сучасних освітніх технологій з викладання і оцінювання та підвищення вимогливості до якості викладання, націленого на результат. Хочу висловити подяку декану, доценту Володимиру Суліку і всім співробітникам деканату і приймальної комісії НМУ, які виконали колосальний обсяг роботи. Ми всі високо цінуємо внесок проректора з міжнародної роботи, професора Олесі Линовицької і її команди, а також проректорів: член-кореспондента АПН України професора Ярослава Цехмістера, професора Олександра Науменка, професора Олександра Никитюка, професора Тетяни Черенько, доцента Олени Стеченко в розвиток міжнародних контактів і іміджевої політики Університету, створення кращих умов для навчання і проживання студентів»,  – зазначила професор Катерина Амосова. Що нового чекає на наших першокурсників в цьому році? «Це – навчання за базовим, визнаним у світі англомовним підручником (з використанням тестових завдань STEP-1 із відкритих джерел), насиченість програми фундаментальних дисциплін клінічними прикладами, перехід на орієнтацію навчального процесу із сесіями, що вимагає оперативної ліквідації академічної заборгованості. Дуже важливим для нашої адміністрації є підтримка постійного зв’язку з нашими іноземними студентами, щоб допомогти їм зробити навчання в Україні корисним і комфортним», – додала ректор НМУ.

Про фактори, які вплинули на успішність набору іноземців, особливості вступу та про те, що ж приваблює іноземних студентів в отриманні вищої освіти в НМУ розповів декан факультету підготовки іноземних громадян, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії №4 Володимир Сулік. «В кожній країні світу існує не лише внутрішня, а й міжнародна конкуренція за студентів, які обирають університет та країну для навчання. Важливу роль у ній відіграє імідж вищого медичного закладу, який базується на якості навчання, ціновій політиці, умовах проживання в гуртожитках та безпеці життєдіяльності, а також визнання дипломів університету в тій чи іншій країні світу. Фактором, який вплинув на рекордний цьогорічний набір іноземних громадян в НМУ став високий рейтинг Університету. Як підтвердження – цього року НМУ отримав сертифікат про присудження 3 зірок QS міжнародної рейтингової системи Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings (м. Лондон, Великобританія), ставши при цьому першим та єдиним медичним ВНЗ в Україні, який отримав таку високу загальну оцінку. В системі рейтингування QS World University Rankings оцінюється викладання дисциплін, працевлаштування випускників, науково-дослідна робота, інтернаціоналізація, матеріально-технічна база, соціальна відповідальність, інклюзивність, загальні аспекти діяльності університету. Цікаво, що чим вищий рейтинг Університету, то більше іноземної молоді навчається в НМУ, а чим більша їхня кількість, тим вищим є авторитет університету у світі», – підкреслив декан факультету підготовки іноземних громадян Володимир Сулік.

Цьогорічна вступна кампанія не була легкою, часто відбувався збій в роботі системи ЄДЕБО, тривала і внутрішня перевірка усіх документів іноземних громадян задля уникнення помилок при видачі запрошень. «В цьому році видано теж рекордних 777 запрошень (в 2016 – лише 320). Близько 200 іноземних студентів вступили до нашого університету, закінчивши підготовчі курси у медичних університетах Вінниці, Харкова та Одеси, а також в НМУ. Важливо, що вперше рішенням Вченої ради було прийнято встановлення прохідного балу атестату на рівні «3,75» для вступу іноземних студентів. Проте охочих здобувати медичну освіту в НМУ серед іноземців не стало менше. Всі вступники проходили співбесіди з трьох предметів – біологія, фізика або хімії, англійська, російська чи українська мови», – наголосив Володимир Сулік.

На факультеті підготовки іноземних громадян на першому курсі навчатимуться 80% англомовних студентів та 20% російськомовних. Серед вступників громадяни 48 країн світу: Індії, Ірану, Марокко, Єгипту, Палестини, Узбекистану, Нігерії, Азерйбаджану, Ізраїлю та багатьох інших країн. Навчатимуться й іноземні громадяни з США, Ірландії, Білорусі, Грузії, Нідерландів, Туреччини, Швеції, Японії та Канади. Найбільшою популярністю серед іноземців користуються спеціальності «медицина» і «стоматологія». 633 іноземних студентів обрали для навчання спеціальність «медицина», 250 – «стоматологія», а 47 прагнуть стати фармацевтами.

Іноземним студентам, які вступають до НМУ, університет гарантує право на забезпечення житлом у гуртожитку. Впродовж останніх двох років, за сприяння та наполегливої роботи колективу Університету під керівництвом ректора, в гуртожитку для іноземних студентів відбулися докорінні зміни. «Адміністрації вдалося не лише оновити матеріально-технічну базу, а й по-новому підійти до поселення студентів та опіки над ними. Кожен іноземний студент заселений відповідно до норм чинного законодавства і тут для нього створені комфортні умови. Серед особливостей та зручностей проживання: цілодобова охорона, відеоспостереження, пропускна система за магнітними перепустками; безперебійна подача холодної та гарячої води і тепла; інтернет, безкоштовний WI-FI. Студентські кімнати блочного типу обладнані новими меблями і мають свої окремі санвузли. Незабаром в гуртожитку для іноземних студентів буде організоване приготування національних страв на їх вибір. Зараз триває ремонт приміщення під їдальню. Серед переваг гуртожитку – утеплення та оздоблення фасаду будівлі та встановлення турнікетів, які гарантують безпеку мешканців і їхнього майна», – зазначив голова Студентського парламенту іноземних студентів Фарід Алієв.

Сьогодні в гуртожитку проживає 1098 мешканців, серед них 718 – іноземні студенти. Проживання в гуртожитку має безперечну перевагу – спілкування з українськими студентами та вдосконалення мовних навичок. У гуртожитку значно простіше налагодити відносини і подружитися з іншими студентами, обмінятися інформацією, що стосується предметів. Крім того, в колективі швидше відбувається культурна адаптація. Створення інтернаціонального середовища, в якому іноземні студенти відчувають себе повноправними членами студентського колективу, впливатиме і на якість навчання вступників.

Збільшення контингенту іноземних студентів вимагає вдосконалення рівня викладання англійської мови. Впродовж двох останніх років викладачі Університету регулярно проходять тестування та курси підвищення мовних компетентностей в British Council. Такі навчальні проекти допоможуть опанувати нові методики викладання, поліпшити рівень англійської мови, а також доповнити словниковий запас фаховими термінами для спрощення та розуміння матеріалу іноземними студентами першого курсу.

Студентка з Південної Кореї Йон Джійон після закінчення школи рік навчалася на факультеті журналістики. Її мама та дідусь – лікарі, можливо тому тяга до медичних наук стала сильнішою за початкове хобі і дівчина вирішила стати лікарем. «Для навчання обрала європейську країну. Україна – це дивовижне поєднання історії, природи та архітектури. Мені одразу сподобалось місто Київ, Університет і привітність людей. Про навчання в НМУ я дізнавалася з інтернету, підготувала необхідні документи й заповнила онлайн-анкету. Невдовзі отримала запрошення на співбесіду, яка пройшла успішно і сьогодні я навчаюся в престижному університеті на лікаря».

 

 

 

 

 

Сірохі Джевіндер з Індії з дитинства цікавився медициною і шукав університет, що міг би дати йому якомога вищий рівень освіти за цією спеціальністю. «Мій батько лікар, а багато друзів з Індії навчаються в НМУ. Слухаючи їхні розповіді про навчання в Університеті, я теж вирішив здобувати медичну освіту в Україні, а НМУ вважаю найпрестижнішим вузом. Для мене дуже важливо здобути якісну освіти, щоб стати хорошим лікарем і я горджуся тим, що навчаюся в Університеті, який здобув високу оцінку в світі отримавши 3 зірки QS. Не менш важливим фактором при виборі навчального закладу стало й те, що вже з 3 курсу я зможу навчатися на клінічних базах та бути ближче до пацієнта».

 

 

 

 

 

Малік Піюш, Санхія Акшід. «Навчання в Україні нам подобається, перше з чим ми зіштовхнулися – це питання мовного бар’єру, але вважаємо, що його не важко подолати, якщо щодня вивчати кілька слів і читати англійською мовою про українську культуру. Нам цікаво навчатися в іншій країні, а не на батьківщині – Індії. Приїзд сюди відкрив для нас нове життя з безліччю можливостей. Україна надала нам переваги, про які мріють тисячі наших співвітчизники – вивчати медицину та в майбутньому стати лікарями».

Прес-центр