9 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТОМАТОЛОГА

06.02.2020


Цієї неділі світова громадськість відзначає Міжнародний день стоматолога – професійне свято, яке порівняно недавно набуло свого статусу в Європі, але з кожним роком стає популярнішим. В Україні його відзначають з 1993 року.
9 лютого – дата не випадкова. Цього дня християни поминають Святу Аполлонію – доньку поважного олександрійського чиновника. Дівчину катували, аби вона зреклася віри Христової, зокрема виривали їй зуби. 9 лютого 249 року Аполлонія сама кинулася у полум’я і загинула. 300-го року її канонізовано як Святу мученицю. Відтоді існує повір’я, що варто назвати ім’я Святої – і зубний біль безслідно зникає.

Батьком сучасної наукової стоматології вважається француз П’єр Фошар, який заснував свою школу на початку XVIII століття. Знадобилося більш як два століття, щоб бор, винайдений 1790 року американцем Джоном Грінвудом, особистим лікарем Джорджа Вашингтона, перетворився на турбінний наконечник зі швидкістю 250000 обертів за хвилину.

Для Національного медичного університету імені О.О.Богомольця День стоматолога – свято особливе, знакове. Чому? На це запитання відповідає проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор, стоматолог за фахом Олександр Андрійович Канюра:

«Стоматологічний факультет нашого Університету, очолюваний професором Наталією Василівною Біденко, – один із найавторитетніших в країні. У жовтні цього року він відзначає свій столітній ювілей. Ця подія вийде далеко за межі НМУ. Гордістю факультету і всього Університету є створений 2004 року на базі збудованої у 1963 році профільної поліклініки Стоматологічний медичний центр, який очолює професор А.В.Копчак. Це єдина у своєму роді установа, розрахована на 2500 студентів та інтернів, в якій зосереджено найкращі і найпередовіші сили наукової стоматології та щелепно-лицьової хірургії і найсучасніше устаткування, найновіші і найефективніші технології. У центрі розміщуються 12 відділень з лабораторіями, працюють 92 лікарі-стоматологи, більш як 140 медичних сестер та санітарок, 72 зубних техніки. Розташований у цьому ж корпусі стоматологічний факультет сьогодні – це майже 200 співробітників, серед яких 16 професорів і 52 доценти, 20 докторів і 122 кандидати наук.

Стоматологія як галузь медицини бурхливо розвивається останнім часом. Захворювання ротової порожнини, зубів, передусім карієс – найпоширеніші у світі. Стоматологічна наука не стоїть на місці. Пацієнт усе менше стикається з такими явищами, як біль при лікуванні зуба, неякісна і недовговічна пломба або ненадійний і незручний протез.

Стоматолог – це лікар, який значно покращує життя кожної людини. Ми не тільки сприяємо підвищенню якості жування їжі, відповідно і травлення, а й даруємо людям красу, вирішуємо естетичні та психологічні проблеми.

Хочу щиро привітати і своїх колег, майстрів гарної усмішки, з Міжнародним днем стоматолога, побажати їм міцного здоров’я і успіхів у нашій нелегкій, але вкрай важливій щоденній роботі!».

 

                                                                                                          Прес-центр