9 ЛИСТОПАДА ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

09.11.2019

День української писемності та мови відзначається в нашій країні з 1997 року. Беручи до уваги ініціативу громадськості та важливість української мови для консолідації суспільства, тодішній Президент України Л.Д.Кучма видав Указ № 1241/97 «Про день української писемності та мови», в якому було визначено дату – 9 листопада, день пам’яті преподобного Нестора Літописця.

За 22 роки склалися певні традиції та ритуали, пов’язані з відзначенням Дня української писемності та мови. Це покладання квітів до пам’ятника згадуваному святому, вшанування достойників, які відзначилися особливим внеском у справу популяризації української мови та утвердження її як державної, проведення літературно-художніх вечорів і презентацій українських книжок.

Ще один неодмінний захід – всеукраїнський радіодиктант з мови. У Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця всі бажаючі збираються для цього в розташованій у фізико-хімічному корпусі бібліотеці. Звісно, мета диктанту не тільки перевірити знання рідної мови, а й відчути причетність до України, її народу. От і 2019 року мовну традицію НМУ було підтримано – диктант у бібліотеці відбувся напередодні, 8 листопада.

Впровадженню української мови в Університеті приділяється належна увага. Працює кафедра україністики, яку очолює доктор філологічних наук, професор Ніна Павлівна Литвиненко, що сприяє поглибленому вивченню української  мови, зокрема й іноземними студентами – вихідцями з найвіддаленіших куточків Земної кулі.

 

Прес-центр