8 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АЛЕРГІЄЮ

08.07.2020

За даними ВООЗ, алергія виходить у лідери за поширеністю. Щороку спостерігається стрімке зростання захворюваності на цю недугу. Якщо 20 років тому алергіком був кожний 10-й дорослий житель нашої планети і кожна 4-та дитина, то сьогодні від 20 до 40% людей страждають від цієї хвороби. Це означає, що приблизно кожний 3-й мешканець земної кулі – алергік, незалежно від віку та національності. Науковці вважають, що зростання алергічних патологій в усьому світі пов’язане з погіршенням екологічної ситуації, якості харчових продуктів, щоденним контактуванням з косметикою та засобами побутової хімії, а також
із генетичними мутаціями.

Проблема алергії настільки актуальна, що 8 липня за рішенням Всесвітньої організації алергії (WAO) і Всесвітньої організації імунопатології (WIPO) в усьому світі, починаючи з 2005 року, відзначають «Всесвітній день боротьби з алергією». Проведення цього дня різноманітних заходів має на меті привернути увагу суспільства до проблеми алергічних захворювань, а також їх своєчасної профілактики.

1906 року австрійський лікар Пірке ввів поняття «алергія» для характеристики зміненої реактивності організму. Речовини, що викликають алергію, носять назву алергенів-антигенів. Алергією є гостра реактивність організму, що виявляється у неадекватній реакції на деякі речовини, не шкідливі для більшості людей. Такі речовини називаються алергенами, причому вони можуть бути як природного, так і хімічного походження. Алергени викликають різні реакції імунної системи, коли потрапляють до організму при диханні, травленні та безпосередньому контакті зі шкірою. Алергічні захворювання негативно впливають на якість життя пацієнтів і призводять до значних економічних збитків.

 

Сьогодні виділяють наступні причини алергії, здатні викликати розвиток алергічного захворювання:

  • Надмірно стерильні побутові умови у повсякденному житті, можуть призвести до порушення імунної системи у бік алергічних проявів.
  • Спадковість. Доведено, що алергія здатна передаватися дітям від батьків, частіше по материнській лінії. Майже у 70% випадків захворюваності дітей на цю недугу мати страждає будь-якою формою алергії, близько 30% – якщо алергіком є батько і 80% –  якщо алергія спостерігається у обох батьків.
  • Захворювання внутрішніх органів. Поштовхом до розвитку алергічної реакції є різні захворювання шлунково-кишкового тракту, нервової і ендокринної систем.
  • Екологічні фактори. Досягнення сучасної цивілізації часто є причиною виникнення алергічного захворювання. Це і численні різноманітні хімічні речовини, і агресивні аерозолі. Практично всі сучасні харчові продукти містять гормони, антибіотики, біологічно активні речовини тощо. Люди піддаються практично постійному впливу електромагнітного випромінювання. Усе це призводить до стрімкого зростання алергічної патології.
  • Часті інфекційні захворювання, якщо вони спостерігаються особливо в ранньому віці, створюють серйозні причини для майбутнього розвитку алергії.

 

Найбільш поширеними алергенами є:

  • Пилок рослин – основна причина сезонних спалахів алергії.
  • Кліщі, які разом з пилом потрапляють в організм людини через дихальні шляхи.
  • Пліснява, спори якої легко переносяться з повітрям (їх важко знищити, оскільки вони легко проходять через фільтри та маски).
  • Тварини. Алергія на тварин може з’явитись після спілкування з собакою, кішкою, кроликом, хом’яком, конем, пташкою. Її викликає не шерсть, як вважає більшість, а речовини, що знаходяться у відмерлих лусочках шкіри, слині та сечі тварини.
  • Укуси комах, що викликають не лише біль, печію, набряки і почервоніння. Алергічна реакція на укус бджоли, мурахи чи оси може призвести до анафілактичного шоку, який загрожує життю людини.
  • Продукти харчування також можуть бути потенційним джерелом алергії.
  • Хімічні речовини – косметика, пральні порошки, розчинники тощо.
    Медикаменти. Алергічну реакцію може викликати будь-який препарат.

Розвиток алергії, залежно від взаємодії алергену та організму людини, має різноманітні патологічні прояви – поліноз, бронхіальна астма, кропив’янка, набряк Квінке і навіть анафілактичний шок.

Найбільш дієвими засобами профілактики алергічних захворювань є: знищення бур’янових рослин; часте ретельне вологе прибирання приміщень з обов’язковим миттям всіх поверхонь, глибоким чищенням ковдр, килимів та м’яких меблів; використання гіпоалергенних косметичних засобів та побутової хімії; правильне раціональне харчування; фізична активність, тобто здоровий спосіб життя.

Якщо ви страждаєте на алергію додержуйтеся таких правил: під час цвітіння рослин намагайтеся виїхати до іншої кліматичної зони, а якщо це не можливо, то намагайтеся рідше бувати на вулиці; відмовтеся від прогулянок на природі вранці та вдень, коли дерева і рослини виділяють найбільшу кількість пилку; не виходьте з будівель у спеку та вітряну погоду; здійснюйте прогулянки у похмурі та дощові дні; користуйтеся на вулиці сонцезахисними окулярами; після повернення додому прийміть душ, промийте ніс та очі; не займайтесь самолікуванням і у разі появи проявів алергії обов’язково звертайтесь до лікаря.

 

Прес-центр