7 квітня – Всесвітній день здоров’я

07.04.2021

Щороку 7 квітня міжнародна спільнота з ініціативи ВООЗ відзначає Всесвітній день здоров’я. Дату 7 квітня обрано закономірно, оскільки саме цього дня 1948 року набрав чинності Статут ВООЗ. Практику святкування Всесвітнього дня здоров’я 7 квітня започатковано з 1950 року.

Всесвітній день здоров’я щороку присвячується певній темі, яка на даний момент є найбільш актуальною для ВООЗ і відображає пріоритетну сферу діяльності. Цього року Всесвітній день здоров’я присвячено питанням справедливості в охороні здоров’я, проходить він під гаслом «Побудуємо більш справедливий, більш здоровий світ». До того ж 2021 рік в цілому ВООЗ визначила як Міжнародний рік медико-санітарних і соціальних працівників на знак поваги і вдячності працівникам медичної та соціальної сфер за їхню наполегливу самовіддану працю в боротьбі з пандемією коронавирусної інфекції.

У минулі роки Всесвітній день здоров’я присвячувався іншим актуальним для громадського здоров’я темам. Зокрема, у 2020 році він проходив під гаслом «На підтримку медсестер та акушерок», у 2019 році – загальному охопленню послугами охорони здоров’я, у 2018 році – здоров’ю для всіх, у 2017 році – проблемі депресії (гасло «Депресія: давайте розмовляти»), у 2016 році – проблемі діабету (гасло «Переможемо діабет!»), у 2015 році – безпеці харчових продуктів (гасло «Від ферми до тарілки, зробити продукти харчування безпечними»), у 2014 році – трансмісивним захворюванням (гасло «Маленький укус – джерело великої небезпеки»), у 2013 році – високому артеріальному тиску (гасло «Слідкуйте за своїм кров’яним тиском – зменшіть ризик інфаркту та інсульту»), у 2012 році – проблемі старіння (гасло «Добре здоров’я додає років до життя), у 2011 році – стійкості до протимікробних препаратів (гасло «Якщо сьогодні не вжити заходів – завтра ми залишимося без ліків»), у 2010 році – проблемі урбанізації (гасло «1000 міст – 1000 життів. Здоров’я міст – це важливо») тощо.

Відзначення Всесвітнього дня здоров’я є доброю нагодою привернути увагу людей в усьому світі до основних проблем охорони здоров’я, що стоять перед міжнародним співтовариством, докласти сконцентрованих зусиль для їх вирішення. У різних країнах проводяться спеціальні заходи для того, щоб стимулювати обговорення теми конкретного Всесвітнього дня здоров’я серед політиків, науковців, освітян, практиків охорони здоров’я та інших причетних сфер.

Вибір тематики Всесвітнього дня здоров’я 2021 року є закономірним з огляду на зростаючі загрози та численні виклики для здоров’я населення, нерівність щодо здоров’я, існуючі істотні проблеми з доступності послуг охорони здоров’я в багатьох країнах світу тощо.

У матеріалах ВООЗ наголошено, що людство живе у світі, повному нерівності. А пандемія COVID-19 продемонструвала, як уже існуюча нерівність піддала і без того вразливі спільноти ще більшому ризику.

Сьогодні у світі спостерігається значна диференціація населення за рівнем життя та здоров’я. Одні мають можливість вести більш здоровий спосіб життя і легше отримувати доступ до медичних послуг, ніж інші, виключно через умови, в яких вони народжуються, ростуть, живуть, працюють і старіють.

За твердженням ВООЗ, це несправедливо, але це можна змінити; кожен може відіграти важливу роль у виявленні і викоріненні причин нерівності у сфері охорони здоров’я.

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає всіх приєднуватися до кампанії за більш справедливий, більш здоровий світ; працювати разом, щоб покласти край нерівності у сфері охорони здоров’я; підтримувати здоров’я для всіх, оскільки ніхто не буде в безпеці, поки в безпеці не будуть всі.

ВООЗ наголошує на необхідності відстежувати прояви нерівності у сфері охорони здоров’я і викорінювати її першопричини; забезпечити всім людям доступ до якісних послуг охорони здоров’я; збільшити обсяг інвестицій в первинну медико-санітарну допомогу, у спільноти і відповідні заходи у сфері громадського здоров’я.

В сучасних умовах нагально необхідними є заходи щодо захисту від COVID-19, тестування та лікування всього населення світу. Крім забезпечення справедливого доступу до вакцин, засобів діагностики та лікарських препаратів, потрібно зміцнювати системи охорони здоров’я.

Особливої уваги в контексті боротьби з нерівністю в охороні здоров’я потребують питання кадрового забезпечення медичної сфери. ВООЗ наголошує, що кваліфіковані медичні кадри і надійна система первинної медико-санітарної допомоги є ключовими факторами для надання людям можливості отримувати послуги, хоч би коли і де вони їх потребували, якомога ближче до місць їхнього проживання. Тому пріоритетним питанням охорони здоров’я на глобальному, регіональному чи національному рівнях залишається підготовка та розвиток кваліфікованих кадрів охорони здоров’я.

Європейське регіональне бюро ВООЗ поряд із висловленням вдячності працівникам охорони здоров’я закликає до підтримки узгоджених заходів, спрямованих на: поліпшення умов роботи фахівців охорони здоров’я; залучення інвестицій в їхню освіту; розширення їхніх ролей; охорону їхнього здоров’я і благополуччя. Особливої уваги потребує проблема зростаючого масштабу міжнародної міграції працівників охорони здоров’я.

Провідна тема Всесвітнього дня здоров’я 2021 року та проголошення Міжнародного року медико-санітарних і соціальних працівників визначили спрямованість заходів, які Національний медичний університет імені О.О. Богомольця приурочив до цієї події і реалізував у рамках Міжнародної науково-практичної конференції та низки інформаційно-просвітницьких акцій.

В Університеті вже стало доброю традицією відзначати важливі події ВООЗ, однією з яких є Всесвітній день здоров’я, проведенням наукових, інформаційно-освітніх та виховних заходів із залученням науковців і практиків різних фахів, у т. ч. спеціалістів громадського здоров’я, епідеміологів, лікарів загальної практики – сімейної медицини та вузьких спеціалістів, менеджерів, фармакологів, фахівців соціальної сфери, представників пацієнтських організацій тощо.

Відзначення Всесвітнього дня здоров’я в НМУ проводиться з 2005 року, а з 2007 року – у форматі Міжнародних науково-практичних конференцій. Співорганізаторами виступають МОЗ України, НАМН України, Бюро ВООЗ в Україні. Це дає змогу розглядати пріоритетні питання громадського здоров’я в потужному науково-експертному середовищі, за участю представників відомих наукових шкіл, практичної охорони здоров’я, управлінських та законодавчих структур, професійних асоціацій та громадських об’єднань в рамках міжгалузевого та мультидисциплінарного підходу

У різні роки активними учасниками проведених в Університеті Міжнародних конференцій були представники Європейського регіонального бюро ВООЗ, зокрема нинішній регіональний директор Hans Henri P. Kluge, радники ЄРБ ВООЗ – Джеральд Рокеншауб, Агіс Цурос, Галина Перфільєва, Кіз де Йонкере, представники Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич, Доріт Ніцан, Роберто Ґнезото.

Обговорення різнобічних проблем охорони здоров’я в рамках відзначення Всесвітнього дня здоров’я в контексті рекомендованих ВООЗ стратегій сприяє пошуку ефективних шляхів вирішення пріоритетних проблем здоров’я населення з урахуванням сучасних тенденцій та ефективних механізмів протидії загрозам, посиленню міжгалузевого та міжсекторального співробітництва, удосконаленню напрямів і заходів збереження та зміцнення здоров’я, підвищення якості життя.

 

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я