5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ

05.06.2020

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день довкілля (World Environment Day). Вибір цієї дати невипадковий, бо саме у цей день 1972 року у столиці Швеції – Стокгольмі  відкрилася Конференція ООН із проблем довколишнього середовища, за результатами якої створено Програму ООН довкілля (ЮНЕП). У 2000 році саме 5 червня розпочато програму ООН “Тисячоліття довкілля – приступити до дій”. Метою проведення Всесвітнього дня довкілля є постійне нагадування людству про важливість нашої планети як місця нашого проживання, збереження її природи, екосистем та ролі кожної особистості у підтриманні балансу між нами та нашою планетою.

Цього року темою заходів, які проводяться у Колумбії до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, є питання збереження біорізноманіття (biodiversity). Біорізноманіття описує різноманітність життя на Землі, включаючи 8 мільйонів видів рослин і тварин на планеті, екосистеми, що їх розміщують, та генетичне різноманіття серед них. Підтримання видів, що вимирають, моніторинг екосистем, чіткий контроль господарської діяльності є тими необхідними діями, якими можливо підтримати таку тендітну сферу як біорізноманіття.

 

Фахівці гігієнічних кафедр НМУ в циклі дисципліни «Гігієна та екологія» постійно нагадують студентам про важливість проблемних аспектів навколишнього середовища у формуванні індивідуального та колективного здоров‘я. Однією із базових початкових лекцій є лекція «Екологія як наука», де студенти вже з 2-го року навчання отримують поглиблене усвідомлення взаємозв‘язків у природі і необхідність розуміння цих взаємозв‘язків для майбутнього лікаря. Наші викладачі постійно удосконалюють свій рівень обізнаності з еколого-гігієнічних питань. Для громадськості педагоги разом із студентами проводять заходи з метою популяризації науки, де розповідають про вплив різноманітних чинників (пил, іонізуюче випромінювання тощо) не тільки на організм людини, а й на об‘єкти довкілля.

Інститут гігієни та екології НМУ під керівництвом професора  Сергія Тихоновича Омельчука виконує роботи, під час проведення яких береться до уваги можливий негативний вплив нових чинників на різноманітні об’єкти навколишнього середовища, такі, як представники фауни та флори, зокрема бджоли, ґрунтові організми, водна фауна тощо.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри гігієни та екології №1