4 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З КАРІЄСОМ

04.06.2020

Відзначати на початку літа Міжнародний день боротьби з карієсом стоматологи запропонували у 2013 році – тож цього року вже увосьме четвертий день червня присвячений боротьбі із захворюванням, від якого населення планети потерпає вже не одне тисячоліття. Карієс – одна з найбільш парадоксальних хвороб людства. По-перше – він уражає переважну більшість (якщо не все) населення земної кулі. По-друге – карієс на стадії утворення порожнини в дійсності є невиліковною хворобою – адже емаль зуба не здатна до регенерації, а на сьогодні будь-яка найкраща і найсучасніша пломба, реставрація, коронка поступаються за своїми властивостями власним тканинам зуба. І по-третє – карієс є захворюванням, що може бути беззаперечно попередженим, профілактованим, тобто, світ без карієсу – обґрунтована реальність, яка тисячоліттями не може стати дійсністю. Мабуть, тому, що досягти цієї мети можна лише через розуміння того, що карієс – це не «дірка в зубі», а комплексне захворювання організму, яке поєднує в собі високу активність кислотопродукуючої мікрофлори порожнини рота, певний характер харчування і недосконалість захисних чинників, зокрема – індивідуальної гігієни порожнини рота кожної людини. Найбільш якісна пломба чи реставрація не буде служити довго, якщо не відновити баланс про- і протикаріозних чинників у порожнині рота, якщо не впливати на хід хвороби в цілому, а не тільки на її наслідки у вигляді каріозних порожнин.

Карієс уражає найтвердішу тканину людського організму – зубну емаль, а його наслідками можуть бути важкі інфекційні захворювання усієї щелепно-лицевої ділянки, негативний вплив на загальне фізичне і психологічне здоров’я людини, її якість життя, порушення розвитку лицевого скелету дітей, зменшення їх маси тіла, психологічні проблеми тощо. Тисячі наукових досліджень, присвячених карієсу зубів, проводились і проводяться у світі щороку, провідні стоматологічні асоціації розробляють нові протоколи діагностики і лікування, ВООЗ присвячує численні видання карієсу дубів, особливо у дітей. Найдавніший стоматологічний факультет України – факультет НМУ імені О.О. Богомольця – від самого свого заснування сто років тому і до сьогодні активно долучається до боротьби з найпоширенішим хронічним захворюванням людства. На кафедрі терапевтичної стоматології за її тривалу історію розроблялись методи і підходи лікування пацієнтів з карієсом зубів, фахівці кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії змушені щоденно стикатись з усуненням важких ускладнень нелікованого карієсу та вдосконалювати методи їх хірургічного лікування, а втрату зубів, зумовлену даним захворюванням, виправляють лікарі та науковці кафедри ортопедичної стоматології – автори численних інновацій у даній сфері. Проте найважливіший і єдино правильний підхід – це профілактика карієсу, яка має починатись якнайраніше, і засади стоматологічної профілактики, виявлення та лікування ранніх проявів каріозної хвороби розпрацьовують кафедри дитячого профілю стоматологічного факультету. І хоча, на жаль, фахівцям досі доводиться стикатись із важкими випадками карієсу та його ускладнень, ранньою втратою зубів у маленьких дітей, майбутнє – за профілактикою, і таке переконання викладачі факультету прищеплюють студентам – майбутнім фахівцям і переможцям карієсу.

Проте карієс зубів – лише невелика частина стоматологічної патології, що налічує сотні захворювань і синдромів, які вивчають студенти на профільних кафедрах стоматологічного факультету. Тож побажаємо їм натхнення у вивченні майбутньої спеціальності і вражаючих досягнень у збереженні та відновленні здоров’я людей.

 

Деканат  стоматологічного факультету