28 ЛЮТОГО В НМУ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ

29.02.2020

28 лютого 2020 року в адміністративному корпусі відбулося чергове засідання Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця. Відкрив зібрання голова Вченої ради перший проректор з науково-педагогічної роботи і післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин, який повідомив, що зареєструвався 91 член Вченої ради, оголосив та затвердив порядок денний і, за доброю традицією, розпочав роботу з привітань та із вручення нагород.

Теплі вітальні слова та квіти з нагоди Дня народження одержали: завідувач кафедри клінічної імунології та алергології з курсом медичної генетики, професор Курченко Андрій Ігорович, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, член-кор. НАМН України Фелікс Семенович Глумчер,  завідувач кафедри біології, академік НАН України Олександр Вікторович Романенко, завідувач кафедри внутрішньої медицини №3, професор Олег Борисович Яременко, завідувач кафедри акушерства і гінекології №3, професор Василь Олексійович Бенюк, завідувач кафедри радіології та радіаційної медицини, професор Михайло Миколайович Ткаченко. А професора кафедри дитячих інфекційних хвороб Віталія Олександровича Дорошенка за багаторічну сумлінну і бездоганну працю, значний особистий внесок у розвиток освіти і науки, високий професіоналізм, активну громадянську позицію та у зв’язку із 70-річним ювілеєм було нагороджено Почесною грамотою Вченої ради.

Для реалізації 1-го питання порядку денного головуючий запросив до слова проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи, професора О.М. Власенка.  Олег Миколайович оголосив кандидатури, рекомендовані для обрання на посади завідувачів та професорів кафедр, після обговорення, прізвища претендентів було одноголосно внесено до бюлетенів для таємного голосування.

З наступного питання порядку денного щодо присвоєння вчених звань «професор», «доцент» і «старший дослідник» виступив проректор з наукової роботи та інновацій, професор С.В. Земсков. Сергій Володимирович оголосив кандидатури колег, прізвища яких після обговорення було одностайно внесено до бюлетенів для таємного голосування (мультимедійна презентація додається).

Професор Ю.Л. Кучин запропонував обговорити та внести до бюлетеня для таємного голосування питання щодо висунення наукової роботи д.філос.н., професора кафедри філософії, біоетики та історії медицини Сергія Леонідовича Шевченка «Християнська теологія та екзистенціалізм» для участі у конкурсі на здобуття премії Президента України для молодих вчених у 2020 році. Після обговорення Вчена рада одноголосно підтримала цю пропозицію.

Для виконання процедури таємного голосування була обрана лічильна комісія, яка одразу приступила до виконання покладених на неї обов’язків.

Продовжив засідання проректор з наукової роботи та інновацій, професор С.В. Земсков, який запропонував обговорити і затвердити «Звіт про наукову діяльність за 2019 рік. Пріоритетні напрямки та перспективи розвитку наукової діяльності в НМУ імені О.О. Богомольця. Затвердження зведеного плану науково-дослідних робіт на 2020 рік. Поточні та перспективні завдання підготовки науково-педагогічних кадрів в НМУ імені О.О. Богомольця. Затвердження зведеного плану підготовки науково-педагогічних кадрів в Університеті на 2020 рік» (мультимедійна презентація додається). Зібрання одностайно затвердило запропонований документ.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор О.М. Власенко виступив з доповіддю про підсумки 1-го семестру 2019/2020 навчального року та завдання щодо вдосконалення навчально-виховного процесу в контексті реалізації Положення про організацію та методику проведення поточного та кінцевого контролю знань студентів в НМУ імені О.О. Богомольця (мультимедійна презентація додається). Присутні на зібранні члени Вченої ради затвердили доповідь.

Далі Вчена рада перейшла до розгляду поточних питань. Першим слово взяв проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор О.А. Канюра. Олександр Андрійович поінформував про ініціативу колективу кафедри фармакології щодо вшанування пам’яті професора І.С. Чекмана, яка була ухвалена всіма членами зібрання.

Наступну пропозицію, висунуту для обговорення Олександром Андрійовичем про присвоєння звання «Почесний професор (Honorary professor)» професору відділу інфекційних хвороб Медичної школи Альперта Браунського університету Наташі Рені Рибак (Провіденс, штат Род-Айленд, США), Вчена рада також підтримала одноголосно.

Питання про призначення Голови екзаменаційної комісії медичного фахового коледжу НМУ імені О.О. Богомольця та надання рекомендації на присвоєння почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки» завідувачу кафедри патологічної анатомії №2, д.мед.н., професору Гичці Сергію Григоровичу, які озвучив зібранню проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор О.М. Власенко, підтримали всі присутні члени Вченої ради.

Завідувач відділу аспірантури і докторантури, доцент К.О. Гололобова запропонувала обговорити і затвердити призначення експертної комісії та структурного підрозділу для надання висновку на дисертаційну роботу:

  1. «Мультидисциплінарний підхід до лікування пацієнтів із ретенованими зубами» — аспірантки кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології Бродецької Людмили Олександрівни;
  2. «Порушення амінокислотного обміну та серцевого ритму у хворих на постінфарктний кардіосклероз з супутнім цукровим діабетом 2 типу, можливості медикаментозної корекції» — аспірантки кафедри внутрішньої медицини №4 Бєлікової Юлії Олегівни;
  3. «Медико-соціальне обґрунтування удосконалення системи профілактики надлишкової маси тіла у дітей на прикладі багатопрофільного закладу охорони здоров’я» — аспірантки ДНУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» ДУС Заболотної Ірини Едуардівни;
  4. «Хірургічні методи профілактики та лікування ротацій протезів молочних залоз при субмускулярній аугментаційній мамопластиці» — аспірантки кафедри внутрішньої медицини №4 Захарцевої Ольги Іракліївни.

Члени вченої ради відкритим голосуванням одноголосно підтримали пропозицію, висунуту доцентом К.О. Гололобовою (мультимедійна презентація додається). Далі Катерина Олександрівна винесла на розгляд і затвердження питання про розрахунок годин та видів роботи з надання платних послуг щодо забезпечення діяльності тимчасових спеціалізованих вчених рад в НМУ імені О.О. Богомольця, яке Вчена рада ухвалила одноголосно.

Завідувачка кафедри фармакології, професор Г.В.Зайченко звернулася з проханням підтримати пропозицію щодо зміни назви кваліфікації «Провізор» на «Фармацевт», як це прийнято у багатьох країнах світу. Відповідно до цього, також переглянути проект змін до кваліфікаційних характеристик професій працівників, які зазначені у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 Охорона здоров’я) у розділах: «Керівники», «Професіонали в галузі фармації» та «Фахівці».  Всі присутні члени Вченої  рада підтримали звернення професора Г.В.Зайченко.

Проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Володимирович  Земсков запропонував обговорити і затвердити робочу програму елективної дисципліни для студентів 6-го курсу медичних факультетів за спеціальністю 222 Медицина «Основи клінічної психофармакології», яку було одностайно ухвалено зібранням.

         Вчена рада також одноголосно прийняла рішення:

  1. Про затвердження теми дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук асистента кафедри хірургії №3 Козлова Сергія Миколайовича «Оцінка ефективності малоінвазивних хірургічних методів профілактики варикозних кровотеч при портальній гіпертензії у пацієнтів з дифузними захворюваннями печінки» та затвердити наукових консультантів:
  • академіка НАН та НАМН України Фоміна Петра Дмитровича;
  • старшого співробітника відділу ендоваскулярної хірургії ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова» НАМН України Кондратюка Вадима Анатолійовича.
  1. Про зміну наукового консультанта докторської дисертації доцента кафедри ортопедичної стоматології Костюк Тетяни Михайлівни на тему: «Комплексна діагностика, клініка, ортопедичне лікування та профілактика м’язево-суглобової дисфункції скронево- нижньощелепного суглобу» та призначити науковим консультантом професора Канюру О.А.

Зібрання одноголосно затвердило Положення про факультет.

Наступним слово взяв завідувач кафедри гігієни та екології №1, член-кор. НАМН України, професор В.Г. Бардов, який виступив з доповіддю Про директора (ректора) КМІ (1937-1941 рр.) професора Баранніка Петра Івановича (короткий екскурс в біографію). До 125-річчя з дня народження (мультимедійна презентація додається).

На завершення засідання голова лічильної комісії оголосив результати таємного голосування, відповідно до яких обрано:

  • на посаду завідувача кафедри травматології та ортопедії завідувача кафедри, д.мед.н., професора БУР’ЯНОВА Олександра Анатолійовича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні -91, «за» – 91.
  • на посаду завідувача кафедри фармацевтичної, біологічної та токсикологічної хімії завідувача кафедри, д.мед.н., професора НІЖЕНКОВСЬКОЇ Ірини Володимирівни. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» -91.
  • на посаду завідувача кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії завідувача кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії, д.мед.н., професора СУСАКА Ярослава Михайловича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії №1 д.мед.н., професора БІЛЯНСЬКОГО Леоніда Семеновича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії д.мед.н., професора БОНДАРЄВА Ростислава Валентиновича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії д.мед.н., професора БУРКУ Анатолія Олексійовича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії д.мед.н., доцента ЦЕМУ Євгена Володимировича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету в.о. завідувача кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету, д.мед.н., професора БУЛЬДУ Володимира Івановича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри офтальмології (0,25 ст.) професора кафедри офтальмології, д.мед.н. ВІТОВСЬКУ Оксану Петрівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри дитячих інфекційних хвороб професора кафедри дитячих інфекційних хвороб, д.мед.н., доцента ДОРОШЕНКА Віталія Олександровича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри травматології та ортопедії професора кафедри травматології та ортопедії, д.мед.н., доцента КВАШУ Володимира Петровича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри описової та клінічної анатомії д.мед.н., професора кафедри описової та клінічної анатомії КУЗЬМЕНКА Юрія Юрійовича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри патологічної анатомії №1 д.мед.н., професора кафедри патологічної анатомії №1 КУРИК Олену Георгіївну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань д.мед.н., професора кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань, доцента ЛЮБАРЕЦЬ Світлану Федорівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри гістології та ембріології д.мед.н., професора кафедри гістології та ембріології МЕЛЬНИК Наталію Олексіївну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри фтизіатрії та пульмонології д.мед.н., професора кафедри фтизіатрії та пульмонології ПІКАС Ольгу Богданівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти д.мед.н., професора кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти РУШАЯ Анатолія Кириловича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри радіології та радіаційної медицини д.мед.н., професора кафедри радіології та радіаційної медицини ТАНАСІЙЧУК-ГАЖИЄВУ Наталію Володимирівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 д.мед.н., професора кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 ТКАЧИШИНА Володимира Степановича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри педіатрії №4 д.мед.н., професора кафедри педіатрії №4 ЧУРИЛІНУ Аліну Василівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії д.мед.н., професора кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії ШЕВЧЕНКО Олену Олександрівну. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • на посаду професора кафедри хірургії №3 в.о. завідувача кафедри хірургії №3, д.мед.н., професора ШЕПЕТЬКА Євгена Миколайовича. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.

Присвоєння вченого звання «Професор»:

  • по кафедрі гігієни та екології №1 д.мед.н., професору кафедри Вавріневич Олені Петрівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі патологічної анатомії №1 завідувачу кафедри, д.мед.н., професору Захарцевій Любові Михайлівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі соціальної медицини та громадського здоров’я д.мед.н., професору кафедри Паламарю Борису Івановичу. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.

Присвоєння вченого звання «Доцент»:

  • по кафедрі внутрішньої медицини №3 к.мед.н., доценту кафедри Добрянському Дмитру Вікторовичу. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі дитячих інфекційних хвороб к.мед.н., доценту кафедри Євтушенку Віталію Вячеславовичу. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі внутрішньої медицини №2 к.мед.н., доценту кафедри Карасевській Тетяні Анатоліївні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі гістології та ембріології д.мед.н., доценту кафедри Корсак Аліні Вадимівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» -91.
  • по кафедрі медичної та загальної хімії к.хім.н., доценту кафедри Краєвській Яні Аполлінарівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі менеджменту охорони здоров’я к.е.н., доценту кафедри Матуковій-Яризі Дар’ї Геннадіївні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі менеджменту охорони здоров’я к.е.н., доценту кафедри Прус Наталії Володимирівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі внутрішньої медицини №3 к.мед.н., доценту кафедри Федькову Дмитру Вікторовичу. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.
  • по кафедрі ендокринології к.мед.н., доценту кафедри Шуляренко Ларисі Володимирівні. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.

Присвоєння вченого звання «Старший дослідник» зі спеціальності «222 Медицина» д.мед.н., старшому науковому співробітнику Інституту гігієни та екології НМУ імені О.О. Богомольця Фурдичко Любомиру Орестовичу. Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.

Щодо висунення наукової роботи д.філос.н., професора кафедри філософії, біоетики та історії медицини Шевченка Сергія Леонідовича «Християнська теологія та екзистенціалізм» для участі у конкурсі на здобуття премії Президента України для молодих вчених у 2020 році.  Результати голосування: всього членів Вченої ради – 127, присутні – 91, роздано бюлетенів – 91, виявлено в урні – 91, «за» – 91.

Всі протоколи лічильної комісії зібрання затвердило одноголосно.

Вичерпавши порядок денний, голова Вченої ради професор Ю.Л. Кучин подякував всім за роботу і закрив засідання.

 

Прес-центр