27 ВЕРЕСНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РІЧОК. КАФЕДРА ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ №1 ПРОВЕЛА ВИЇЗНЕ ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА

28.09.2020

Всесвітній день річок – це день святкування водних шляхів світу. Він нагадує про велику цінність наших річок, прагне підвищити обізнаність громадськості та заохотити покращити управління всіма річками світу. Річки практично в кожній країні стикаються з безліччю загроз, і лише завдяки нашій активній участі ми можемо забезпечити їхнє, а значить і наше здоров’я на наступні роки.

У 2005 році Організація Об’єднаних Націй розпочала Десятиліття “Вода для життя”, щоб акцентувати увагу на необхідності кращого піклування про наші водні ресурси. Встановлення ООН Всесвітнього дня річок (ВДР) стало відповіддю на пропозицію, ініційовану всесвітньо відомим захисником річок Марком Анджело, який у 1980 році заснував і щорічно проводив у західній частині Канади святкування Дня річок. ООН визнала подію Всесвітнього дня річок доброю ініціативою і пропозиція була схвалена. Завдяки ентузіастам зі усього світу 2005 року відбулася інавгурація ВДР, яка мала великий успіх. Відтоді відзначення Всесвітнього дня річок відбувається щороку в четверту неділю вересня. Цього року він припав на 27 вересня.

Студенти-гуртківці разом зі своїм керівником, доцентом кафедри гігієни і екології №1 А.В.Благою (завідувач кафедри – член-кореспондент НАМН України, професор В.Г.Бардов) провели  традиційне виїзне засідання на базі «Водно-інформаційного центру» (Музей води), де досвідчений гід ознайомив їх із різноманітними, в тому числі гігієнічними та екологічними, аспектами нашої головної водної артерії – річки Дніпро.

Для студентів-медиків засідання стало нагадуванням, що річки є інколи незамінним джерелом води в багатьох місцях планети і від якості води залежить стан здоров’я та повсякденне життя населення. Нагадаємо, що в Україні Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець є джерелами водопостачання більшості великих та середніх населених пунктів країни. А ось для іноземних студентів нашого Університету надзвичайно важливими є річки Ганг, Брахмапутра, Інд в Індії, Ніл у Єгипті, Йордан у Йорданії, Нігер у Нігерії тощо.

Під час екскурсії гуртківці дізналися багато нової та цікавої інформації, зокрема, вони ознайомилися з даними експозиції проєкту реконструкції Бортницької станції аерації, де запропоновано покращені водоохоронні заходи щодо скиду очищених вод до річки Дніпро.

Учасники виїзного засідання щиру подякували за цікавий і змістовний захід всім її організаторам, зокрема заступнику директора «Водно-інформаційного центру» (Музей води) О.Л. Береговому.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри гігієни і екології №1